Leefregels na het verwijderen van tand of kies

Kaakchirurgie

Download / print

Vandaag is er bij jou of jouw kind een kies of tand verwijderd.

Welke klachten kunnen optreden na het verwijderen van tand of kies

Pijn
Wanneer de verdoving na 2 tot 4 uur uitgewerkt raakt, kan het zijn dat er pijn optreedt. Gebruik daarom direct na de behandeling de pijnstilling die voorgeschreven is door de arts. Paracetamol mag je daarnaast altijd gebruiken (lees voor de dosering de bijsluiter)

Gebruik je geen aspirine of Sinaspril, dit geeft een verhoogde kans op nabloeding

Nabloeding
Soms bloedt de wond iets na. Dat gaat meestal vanzelf over. Een spoortje bloed vermengd met speeksel is normaal. Blijft het wondje bloeden bijt dan 30 minuten op een dubbelgevouwen gaasje, ter plaatse van het wondje, de mond stevig dicht. Door de druk zal de bloeding vanzelf stoppen. Beslist niet spoelen of spugen!

Zwelling
Een heel enkele keer kan er een zwelling optreden van de wang aan de behandelde zijde. Dit kun je tegen gaan door de wang te koelen. Koelen doe je door een washandje, waarin je een coolpack of zakje ijsklontjes stopt, tegen de betreffende wang te houden. Je koelt 15 minuten, waarna je 15 minuten het koelen stopt. Herhaal dit een aantal maal gedurende enkele uren. De 3e c.q. 4de dag na behandeling is de zwelling het hevigst, daarna zal de zwelling afnemen.

Wat verder nog belangrijk is

  • De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Vermijd tot die tijd vast voedsel. Dit om bijten op wang of lip te vermijden. Het drinken van lauwe of koude dranken mag wel. Geen hete dranken i.v.m. kans op verbranden van de mond.
  • De dag van behandeling word je geadviseerd rustig aan te doen. Ontzie het wondje met tanden poetsen. Je kunt naar eigen inzicht weer gaan werken, sporten. Naar eigen inzicht kan jouw kind evt. weer naar school.
  • De dag na behandeling start je met het spoelen van de mond met water na elke maaltijd voor een goede wondgenezing.
    Tevens tweemaal daags tandenpoetsen incl. de wond(jes), dit bevordert de wondgenezing en verkleint de kans op infectie.
    Eventuele hechtingen lossen vanzelf op.

Wanneer neem je contact met ons op?

  • Koorts: bij een temperatuur boven de 39°C.
  • Pijn of zwelling die 5 dagen na behandeling verergert.
  • Nabloeden met helder rood bloed wat niet stopt na eerder genoemd advies.

Heb je nog vragen?

Bij twijfel, vragen of problemen kun je contact opnemen met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68.

Na 16.30 uur en in het weekend kun je contact op met de dienstdoende tandarts in jouw regio.