Verzorging van een gebitsprothese

Kaakchirurgie

Download / print

Inleiding

Een gebitsprothese en implantaten moeten goed onderhouden worden. Daarom is het belangrijk om deze dagelijks goed te reinigen. Etensresten en tandplaque blijven gemakkelijk op en onder de prothese en implantaten  zitten.

Verzorging en reiniging van uw prothese

  • Na elke maaltijd neem je de prothese uit en spoelt deze af met water. Spoel dan ook jouw mond met water. Reinig de prothese tweemaal per dag met een harde protheseborstel.
  • Voor jouw mond is het beter om de prothese ‘s nachts uit te doen. Zonder prothese komt jouw mond tot rust en komt er lucht bij en kun he niet knarsen. Tevens heeft de tong vrij spel en dat is een natuurlijke reiniging voor jouw mond.
  • Tijdens het slapen kun je de prothese het beste bewaren in een bakje. Gebruik geen producten zoals kunstgebittablet of bruistablet.
  • Is de prothese erg vuil zet deze dan een nacht in natuurazijn.

Tips voor het reinigen
Voor het reinigen van de prothese kun je het beste een harde protheseborstel gebruiken en gewone vloeibare zeep, zoals afwasmiddel of groene zeep. Gebruik geen tandpasta of reinigingstabletten, dit schuurt teveel.
Een prothese is breekbaar. Vul daarom voor de zekerheid een wasbak met water, zodat de prothese in het water valt als die uit jouw handen glipt.

Verzorging en reiniging van implantaten

Implantaten horen net als eigen tanden en kiezen tweemaal daags gereinigd te worden. Poets met een zachte borstel de zijkanten en de bovenkanten van de implantaten. Borstel ook het tandvlees mee, dit mag wel met tandenpasta.
De ruimtes tussen de implantaten en een steg (bij implantaatprothese) zijn vaak groter dan tussen de tanden en kiezen. Deze ruimte kun je het beste reinigen met een ragertje, deze zijn er in verschillende maten. Het ragertje hoort de ruimte tussen de implantaten of een steg goed op te vullen.
Als je merkt dat zich veel tandsteen vormt op de steg of implantaten, dan kun je poetsen met een oplossing van 50% water en 50% natuurazijn.
Doe dit 2x per week.
Voor meer advies kun je terecht bij de tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente.

Jaarlijkse controle

Plak en tandsteen op de prothese en implantaten kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf.

Naast de eerder genoemde punten met betrekking tot de verzorging en reiniging van de implantaten en de prothese is het daarnaast van belang dat je in de eerste 5 jaar, één keer per jaar bij ons terug komt voor controle en onderzoek van de geplaatste implantaten. Deze controles zijn belangrijk omdat bij ongewenste ontwikkelingen tijdig kan worden ingegrepen.

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68.