Mondbranden

Kaakchirurgie

Download / print

Inleiding

Je hebt last van een branderig gevoel in jouw tong en/of mond. Dit wordt tong– en mondbranden genoemd. Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Wie hebben er last van

Tong– en mondbranden is geen zeldzaam verschijnsel. Mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben vaker last van mond– en tongbranden dan jongere mensen. Gebleken is dat vrouwen vaker deze klacht hebben dan mannen.

Wat zijn de verschijnselen

Tong– en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker.Het is wel een erg vervelende klacht. Voor sommige mensen staat het duidelijk op de voorgrond.Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong.

Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook wel in de keel. Veel mensen hebben ook last van een droge mond of een afwijkende en soms geheel afwezige smaak.

Wat is de oorzaak

In veel gevallen is er geen oorzaak aan te wijzen en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien. Overgevoeligheid voor het kunstgebit of vullingen in kiezen komt zelden voor. Het is eigenlijk nooit een ‘hormonenkwestie’ of ‘iets in het bloed’.
Er wordt ook wel eens gedacht dat spanningen of zorgen een rol spelen.
Zo blijkt bij veel mensen het mondbranden begonnen te zijn na een onaangename gebeurtenis in hun leven. Ook blijken de klachten wel eens te zijn ontstaan na een medische of tandheelkundige behandeling, zonder dat daar een goede verklaring voor kan worden gegeven.

Is er behandeling mogelijk

Omdat de oorzaak onbekend is, is geen goede behandeling mogelijk. Tot nu toe is niet gebleken, dat alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie en acupunctuur een blijvende verbetering van mondbrandklachten geven.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer uit zichzelf, maar dat kan soms jaren duren.

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68. Of bel met de polikliniek KNO, telefoonnummer 040-286 48 52