APD infuus
Interne geneeskunde
In overleg met jouw arts ga je starten met de APD-behandeling. In deze informatie vind je informatie over wat APD (ook wel Pamidroninezuur genoemd) is, over de toediening van APD en de eventuele bijwerkingen.
Wat is APD
APD is een stof die wordt gebruikt om de botafbraak in jouw lichaam stop te zetten. Door APD wordt de botdichtheid bij ontkalking (osteoporose) en bij sommige vormen van kanker versterkt. De skeletschade wordt verminderd en ook de pijnklachten die daar het gevolg van zijn.
Toediening van APD
APD wordt via een infuus in een ader toegediend. Afspraken voor het toedienen van het infuus worden van maandag t/m donderdag ingepland op de afdeling klinisch dagcentrum beschouwend. Op de afdeling oncologie kan dit alleen op woensdag. Jouw behandelend specialist bepaalt de dosering. De toedieningtijd van de APD kan variëren van 2 tot 4 uur, dit is afhankelijk van hoe je het infuus verdraagt en de dosering.
Let op:
- Voor de start van APD moet er sprake zijn van een gezond gebit. Je moet eerst bij de mondhygiënist geweest zijn voor de start APD.
- Als je een behandeling bij jouw tandarts moet ondergaan, vermeld dan altijd dat je intraveneuze bifosfanaten gebruikt in de vorm van APD. Dit kan van invloed zijn op de eventuele behandeling
Bijwerkingen
Zoals bij alle geneesmiddelen kan ook het gebruik van APD bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen zijn mild te noemen. Let wel, niet iedereen ondervindt deze bijwerkingen.
De meest voorkomende bijwerkingen
Bijwerkingen die optreden direct na toediening van APD:
- slaperigheid;
- duizeligheid.
Let op: Je mag dan geen voertuigen besturen, machines bedienen of andere bezigheden ondernemen waarbij jouw volle aandacht nodig is.
Bijwerkingen die (soms) optreden een dag na toediening van APD:
- kortdurende koorts en een griepachtig gevoel, gepaard gaande met rillingen;
- enigszins ziek voelen;
- vermoeidheid;
- hoofdpijn;
- spierpijn;
- blozen.
Als deze bijwerkingen optreden, kun je maximaal 3 keer per dag 2 tabletten Paracetamol à 500 mg. innemen gedurende 24 uur.
Verdwijnen de klachten niet, neem dan contact op met jouw behandelend specialist.
Mogelijke bijwerkingen op langere termijn:
- osteonecrose van de kaak.
Belangrijke telefoonnummers
Anna Ziekenhuis 040 - 286 40 40
Poli interne 040 - 286 48 73
Poli urologie 040 - 286 48 65
Dagbehandeling beschouwend 040 - 286 40 56
Oncologisch dagcentrum 040 - 286 42 28
Spoedeisende hulp 040 - 286 48 34
Heb je nog vragen
Wij hopen dat wij al jouw vragen beantwoord hebben en dat eventuele onzekerheden weggenomen worden via deze informatie en/of het gesprek met jouw specialist. Als je nog vragen hebt over jouw behandeling dan kun je contact opnemen met de poli van jouw medisch specialist.