Flecaïnide provocatietest

Intensive care - coronary care unit - eerste hart hulp

De cardioloog heeft in overleg met jou een Flecaïnide provocatietest afgesproken en reeds informatie gegeven over de reden van het onderzoek. Hier leggen wij jou uit hoe het onderzoek verloopt, zodat je weet wat je kan verwachten.

Waarom een Flecaïnide provocatietest?

Met een Flecaïnide provocatietest kan het Brugada syndroom, een zeldzame oorzaak van ritmestoornissen, worden ontdekt. Ook als deze op het ‘normale’ ECG (hartfilmpje) niet zichtbaar is.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een Flecaïnide provocatietest:

  • Je hebt onlangs een wegraking of hartstilstand gehad.
  • Een familielid is zonder duidelijke reden op jonge leeftijd overleden.
  • Er is een afwijking gevonden op het ECG wat mogelijk kan passen bij het Brugada syndroom.

Hoe verloopt een Flecaïnide provocatietest?

Flecaïnide is een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen en vertraagt de elektrische geleiding in het hart. Omdat flecaïnide de geleiding in het hart beïnvloedt, wordt dit middel onder ECG-controle op de hartbewaking toegediend. Tijdens de test wordt het effect van dit medicijn op jouw hart bestudeerd via het ECG.

Voorbereiding

  • Op de dag van het onderzoek dien je 4 uur van tevoren nuchter te blijven. Dit houdt in dat je niet mag eten, drinken en roken. Eventuele medicatie neem je volgens jouw gebruikelijke schema wel gewoon in met een slokje water.
  • Neem nachtkleding en toiletartikelen mee voor het geval je moet blijven na het onderzoek ter observatie.
  • Wij raden aan om iets mee te nemen waarmee jij je kunt vermaken aangezien het onderzoek een aantal uur in beslag neemt. Daarbij adviseren wij om gemakkelijke kleding aan te trekken.

Het onderzoek

Wanneer je op de Hartbewaking arriveert, word je door de verpleging opgevangen. De verpleegkundige zal een aantal dingen met jou bespreken en onder andere een contactpersoon noteren. Daarna word je aan een monitor aangesloten die jouw hartritme registreert. Om de medicatie te kunnen toedienen voor het onderzoek, zal de verpleegkundige je een infuusnaald geven. Dit wordt gecombineerd met een bloedafname.

Het toedienen van het medicijn via het infuus duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens het toedienen van de medicatie, zal er iedere 2 minuten een ECG gemaakt worden. Hierbij wordt ook de bloeddruk gecontroleerd. Mocht je tijdens het toedienen van de medicatie klachten krijgen, zoals licht in het hoofd, duizeligheid of hartkloppingen, moet je de verpleging en arts waarschuwen. Eventueel kan dan de toediening van de medicatie voortijdig worden gestopt. Ook kan bij veranderingen op het ECG de toediening voortijdig beëindigd worden.

Na het inlopen van de medicatie wordt het ECG een aantal keer herhaald. De laatste keer zal zijn 1 uur na het toedienen van de medicatie. Na het laatste ECG of het tussentijds stoppen van de medicatie, zal de cardioloog besluiten of je naar huis mag of opgenomen wordt ter observatie.

Bijwerkingen van de Flecaïnide provocatietest

Tijdens de toediening van flecaïnide zou je last kunnen krijgen van de volgende bijwerkingen: hoofpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken, dubbelzien, tremor en tintelingen. Als gevolg van de toediening van Flecaïnide kunnen ook hartritmestoornissen optreden. De kans hierop groter bij bepaalde erfelijke ritmestoornissen.

Duur van het onderzoek

Voor dit onderzoek trekken wij minimaal 2 uur uit. Bij verandering van het ECG of hartritmestoornissen kan het zijn dat je wordt opgenomen ter observatie.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijg je van jouw behandelend arts, bij jouw eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Tot slot

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met de polikliniek cardiologie via telefoonnummer 040 – 286 48 80. De cardioloog of een andere medewerker wil ze graag beantwoorden.