Bij jou, jouw partner, familielid of naaste is het op dit moment noodzakelijk een tracheostoma (tijdelijk) te geven.

In deze informatie lees je meer over wat een tracheostoma is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. 

Wat is een tracheostoma

Trachea is het Latijnse woord voor “luchtpijp” en tomie voor “een opening maken”. Tracheostoma geeft precies aan wat er gedaan wordt. Er wordt onder het strottenhoofd (adamsappel) een tijdelijke opening gemaakt in de luchtpijp. Door deze opening wordt een buisje (tracheacanule) in de luchtpijp geschoven. Zo ontstaat een kunstmatige verbinding tussen de luchtpijp en buitenlucht: de tracheostoma. Via de tracheacanule kan de patiënt ademen of kunstmatig beademd worden. De ruimte die rondom de tracheacanule in de luchtpijp zit, kan worden afgesloten met een cuff. Dit is een ballonnetje dat opgeblazen kan worden.

Afbeelding: de tracheacanule zit in de luchtpijp.

Het inbrengen van de tracheostoma kan zowel op de operatiekamer als op de intensive care plaatsvinden. Het is een kleine operatie waarvoor narcose gegeven wordt.

Voor- en nadelen van een tracheostoma

Als iemand voor langere tijd beademd moet worden, besluit de arts om een tracheostoma te plaatsen.

Voordelen

  • Minder irritatie aan het mond- en keelslijmvlies en de stembanden.
  • Minder kans op ontstekingen van de kaak- en neusbijholte.
  • Er is betere mondhygiëne mogelijk.
  • Makkelijker ophoesten van slijm door de verkorte ademweg.
  • Het ontwennen van de beademingsmachine kost de patiënt minder kracht.
  • Tijdens het ontwennen van de beademingsmachine kan soms een spreekklepje gebruikt worden. Hierdoor kan de patiënt praten.
  • Als de patiënt goed kan slikken mag hij of zij eten/drinken. Om de slikfunctie te beoordelen komt er een logopediste in consult.

Nadelen

  • Na het plaatsen van een tracheostoma kan de wond in de hals wat nabloeden en pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt een patiënt pijnstilling toegediend.
  • Na de ingreep kan er met hoesten ook wat bloed meekomen. Dit bloed komt van het wondje in de luchtpijp en kan geen kwaad.
  • Na het verwijderen van de canule is er een klein litteken in de hals.
  • In een enkel geval ontstaat littekenweefsel en vernauwing in de luchtpijp. Hiervoor kan eventueel een verdere behandeling nodig zijn.

Verwisselen en verwijderen van de tracheacanule

Als de patiënt vooruit gaat, kan hij stapsgewijs ontwennen van de beademingsmachine. Tijdens de herstelperiode wordt soms een kleinere canule ingebracht. Zo kan het wondje rondom de tracheacanule alvast wat dichtgroeien. Het verwisselen van de canule is een eenvoudige handeling en nauwelijks vervelend voor de patiënt.

Als de patiënt voldoende hersteld is en geen beademing meer nodig is, kan de canule worden verwijderd. Het gaatje wordt afgeplakt en groeit meestal binnen 3 dagen weer dicht. De normale ademweg is dan weer hersteld. Zo lang het gaatje nog niet dichtgegroeid is, kan er wat lucht lekken.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de verpleegkundige van de afdeling.

Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend arts.

De afdeling Intensive Care is dag en nacht bereikbaar op het volgende
telefoonnummer: 040 - 286 41 90.