De gipsbroek

Gipskamer

Download / print

Bij jouw kind is heupluxatie geconstateerd. Om dit te behandelen krijgt jouw kind een gipsbroek. Hier lees je daar meer over.

Wat is een gipsbroek

Een gipsbroek is een gipsverband van sneldrogend lichtgewicht kunststof voor immobilisatie van de heupen. Dit gipsverband wordt aangebracht vanaf de taille tot aan de knie, enkels of tenen, met een uitsparing in het kruis. De binnenkant bestaat uit een stoffen bekleding ter bescherming van de huid. Meestal wordt er een stok tussen de benen geplaatst. Dit zorgt voor extra versteviging maar hier kun je jouw kindje niet aan optillen. Hoe jonger het kind hoe minder last het lijkt te hebben van het gips. Een uitzondering kan zijn wanneer de baby last heeft van krampjes. Het gips belemmert het intrekken van de beentjes om een boertje of windje te laten. Daarom raden wij jou aan om na het voeden wat langer de tijd te nemen om de baby te laten boeren door bijvoorbeeld wat rond te lopen.
Een gipsbroek wordt aangelegd voor een periode van zes weken tot drie maanden.

Gedrag en ontwikkelingsondersteuning

Het kan zijn dat jouw kind erg moet wennen aan de gipsbroek. Een nieuwe houding en het niet vrij kunnen bewegen kan tot gevolg hebben dat jouw kind meer huilt dan voorheen, of boos en/of baldadig kan reageren.
Na een aantal dagen geven kinderen zich er vaak aan over en gaan ze zelf zoeken naar andere mogelijkheden.

Als ouder kun je jouw kind hierbij ondersteunen door passende activiteiten aan te bieden en een normaal dagritme vast te houden. Dit biedt duidelijkheid en rust voor jouw kind, maar ook voor jezelf. Op deze manier kun je jouw aandacht voor jouw kind verdelen. Je kunt variatie inbrengen door verschillende activiteiten of spelletjes aan te bieden. Gebruik het bed met name voor rust- en slaapmomenten. Jonge kinderen kunnen in de box of op een mat spelen.

Verzorging van het kind met een gipsbroek

Een kind met een gipsbroek mag nooit alleen onder de oksels worden opgetild maar moet altijd worden ondersteund met het onderlichaam.
Als jouw kind op de rug ligt, moet een kussen of handdoekrollen onder de beentjes liggen. Daardoor heeft het kind minder last van druk in de rug door het gips. Ook zwelling van de voetjes wordt zo voorkomen omdat de beentjes dan iets hoger liggen. Jouw kind mag gerust op schoot worden genomen.

Verzorging van het gips

Hieronder geven wij jou een aantal tips voor de verzorging van het gips.

 • Verschoon regelmatig en vaker dan normaal de inleg- en broekluier.
 • Nat gips kan worden gedroogd met een lauwe föhn of zacht tissue papier; vergeet dit niet te verwijderen!
 • Bij ontlasting of diarree in het gips kun je met olie-gedrenkte wegwerpdoekjes tussen gips en huid vegen en droog föhnen met koude lucht.
 • Bij huidirritatie kun je zinkolie of vette crème aanbrengen.

Controleer regelmatig:

 • Of het gips niet te strak zit; kijk naar de kleur van de teentjes (roze) en voel de temperatuur van de voetjes.
 • Op scherpe randjes of uitsteeksels van de gipsbroek.
 • Beweging van de tenen (ze moeten kunnen bewegen).
 • Of de tenen/voeten niet zwellen.
 • Of de voet niet naar binnen verdwijnt.
 • Of het kind goed recht in het gips blijft liggen.
 • Of het gips niet kapot is.

Bij twijfel of vragen kun je contact opnemen met de gipskamer.

Lichamelijke verzorging

Om te voorkomen dat het gips nat en vies wordt door urine en ontlasting gebruik je eerst een tena lady of luiermaat 0, stop deze aan de voor- en achterkant onder het gips. De maat van de luiers is afhankelijk van de grootte en leeftijd van jouw kind en de afmeting van de opening in het gips. Over de tena lady of luiermaat 0 komt een gewone luier. De zijrandjes vouw je onder het gips. Eventueel kun je het kind voor je zelf naar bed gaat nog verschonen ook al verstoort dit wel enigszins de nachtrust van het kind. Mocht het gips toch vies worden kan het worden schoongemaakt met olie-gedrenkte wegwerpdoekjes en droog föhnen met koude lucht.

Op de billen, de onderrug en de stuit kunnen drukplekken ontstaan. Dit voorkom je door de huid met een uitgeknepen washand en koud water te wassen, het liefst zonder zeep. Daarna kun je de huid goed insmeren met babyzalf. Ook is het goed om jouw kind afwisselend op de buik en de rug te leggen. Kussen onder romp bij buikligging.

Jeuk onder het gips is vervelend. Het ontstaat doordat het onder het gips warm wordt. Dit kun je verhelpen door het gips te koelen met koude lucht uit de föhn.

Voeding

Geef jouw kind meerdere keren kleinere porties, het buikje kan minder uitzetten dan voorheen. Dit geldt niet bij fles- en/of borstvoeding.
Let op: Wees voorzichtig met voeding die winderigheid kan veroorzaken, zoals bonen, erwten, ui en prei.

Kleding

In de winter is het voor kinderen prettig om te grote sokken over de voetjes en over het gips te dragen. Je kunt ook een trappelzak gebruiken met een wijde instap en knoopsgatenelastiek, die flink breed uitloopt. Voor speciale kleding voor kinderen met heupdysplasie verwijzen wij je naar: www.kiekhipwear.nl.

Slapen

Met kussens kun je een comfortabele houding voor jouw kind bewerkstelligen. Sommige kinderen worden huilend wakker. Meestal hebben ze dan kramp. Masseren van de enkels en voeten kan dan helpen. Een kind in een gipsbroek heeft het wel snel warm. Denk daaraan bij het toedekken van jouw kind.

Vervoer van jouw kind met een gipsbroek

De manier waarop je jouw kind het beste kunt vervoeren, is afhankelijk van de breedte van de gipsbroek en de leeftijd van jouw kind.

Kinderwagen
In een gewone kinderwagen, eventueel opgevuld met kussens zodat het kind bovenop de bak ligt.

Maxi-Cosi
Als jouw kindje heupdysplasie heeft biedt een standaard autostoel niet voldoende veiligheid, comfort en flexibiliteit. De productontwikkelaars van Maxi-Cosi hebben nauw samengewerkt met medische professionals om een van de autostoeltjes aan te passen. Zo is de Maxi-Cosi Opal HD ontstaan. Deze speciale heupdysplasie autostoel geeft extra rug ondersteuning en extra ruimte voor de beentjes, precies wat kinderen met klachten aan de heupen nodig hebben.

Hoe kan ik gebruik maken van de Maxi-Cosi Opal HD?
De Maxi-Cosi Opal HD is nergens te koop. Via de Hip Safety Service verhuurt Maxi-cosi het autostoeltje aan jou zolang jouw kindje een spreidbroekje draagt. Een geruststellend idee dat jouw kleintje eindelijk veilig mee op weg kan.

Hoeveel kost het?
Het huren van de autostoel kost €10 per maand, daarnaast vragen ze een borg te betalen van €250,-. Ze bezorgen de autostoel kosteloos bij jou thuis. Nadat de autostoel in goede staat geretourneerd is storten ze de borg terug, minus de huur van €10 per maand. Wanneer je de Opal HD bijvoorbeeld 6 maanden nodig hebt, betaal je een borg van €250 en storten ze €190 terug.

Vragen?
Heb je nog vragen over de Hip Safety Service? Bel via 00800-2222 3427 of stuur een bericht via het contactformulier op de website.
https://www.maxi-cosi.nl/nl-nl/service/hip-safety-service.aspx
Je kunt de Opal HD ook direct aanvragen via het aanvraagformulier.

Buikligging

Op een vloerkleed of op het gras kan een kind buiten op de buik op de grond spelen. Naast een andere kijk op de omgeving is het ook een oefening voor de rugspieren.

Als het gips eraf mag

Het gips wordt verwijderd met een oscillerende zaag. De zaag circuleert niet maar trilt, waardoor het gips kapot trilt. Dit kan voor kinderen wel beangstigend zijn.

Als jouw kind na de gipsbroek geen spreidbeugel meer om hoeft, vraag dan nauwkeurig aan de specialist wat het kind wel en niet mag. Meestal mogen ze op eigen initiatief gaan kruipen en lopen. De spierkracht in de benen wordt zo vanzelf weer opgebouwd.

Nabehandeling

Na de behandeling met een gipsbroek is het meestal nog noodzakelijk om de heupen te spreiden middels een campspreider, een spreidbroek genoemd. De campspreider wordt door de gipsverbandmeester aangelegd, nadat de gipsbroek is verwijderd.

De spreidbroek mag af tijdens wassen, baden en verschonen, spreek met jouw behandelend arts af hoe lang en op welke tijdstippen de spreidbroek gedragen moet worden. Mochten er toch problemen zijn, neem dan gerust contact op met de gipskamer.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, bel dan met de gipskamer tijdens het telefonisch spreekuur op maandag t/m vrijdag vanaf 8.30 tot 10:00 uur en vanaf 13.30 tot 14.30 uur. Gipskamer: 040 - 286 48 14

Buiten kantooruren en in het weekend kun je voor dringende zaken contact opnemen met de spoedeisende hulp op tel. 040 - 286 48 34.