Desensibilisatie door de longarts
Desensibilisatie betekent letterlijk ’ongevoelig maken voor bepaalde stoffen’. Dit is een effectieve behandeling voor bepaalde allergieën (huisstofmijt, boom- en graspollen, insectensteek en soms kat en hond).
Het is een behandeling waarbij je een concentraat, met hierin de stof waar je allergisch voor bent krijgt toegediend, met als doel de ernst en de duur van de allergische klachten te verminderen. Desensibilisatie is de enige behandeling waarmee de natuurlijke ontwikkeling van de ziekte kan worden gewijzigd door het immuunsysteem opnieuw in evenwicht te brengen.
Behandeling
De injectietherapie wordt gestart als je weinig klachten hebt. De kuur tegen boom- en graspollen start eind september. De andere kuren kunnen op ieder moment worden gestart.
De injectiekuur bestaat uit 2 fasen: de instelfase en de onderhoudsfase.
Instelfase
De instelfase duurt 15 weken. Elke week kom je voor een injectie in de bovenarm waarbij langzaam de dosering van de allergeenoplossing wordt opgebouwd.
De hoeveelheid en de concentratie van de allergeenoplossing worden telkens iets verhoogd totdat de maximale dosis is bereikt.
Na elke injectie moet je 30 minuten wachten, omdat een algemene allergische reactie (die zeer zelden voorkomt) bijna altijd in het eerste half uur na de injectie ontstaat.
Onderhoudsfase
Gedurende 3 tot 5 jaar krijgt je maandelijks een injectie.
Belangrijk
- Injecties kunnen alleen gegeven worden als je in goede lichamelijke conditie bent, dus bij ziekte de afspraak annuleren (functie-afdeling, telefoon 040 - 286 48 33). Bij flinke verkoudheid, koorts en/of vaccinaties (bijvoorbeeld tegen de griep) moet de injectie minstens een week uitgesteld worden.
- Voor elke volgende injectie moet je aangeven hoe het na de vorige injectie is verlopen. Vaak ontstaat op de plek van de injectie een zwelling met jeuk, die in de loop van enkele dagen weer verdwijnt. Meestal is dit alleen hinderlijk maar niet ernstig. Je dient de grootte van de zwelling op te meten en bij de eerstvolgende afspraak voor injectie door te geven aan de verpleegkundige.
- Een algemene allergische reactie met overal jeuk, jeukende ogen, niezen, kortademigheid en (uiterst zeldzaam) bloeddrukdaling komt zelden voor. Zodra je merkt dat je klachten van huid, neus, ogen of longen krijgt of als je je niet lekker voelt, moet je dit meteen melden bij de functieassistente of, als je niet meer in het ziekenhuis bent, bij de behandelend arts.
- Het is niet verstandig om met de injectiekuur te starten als je tijdens de instelfase een vakantie hebt geboekt. Je kunt dan beter daarna starten met de behandeling.
- Als je zwanger bent moet je dit aan de arts doorgeven. De injecties in de onderhoudsfase kunnen gewoon doorgaan. Als je nog in de instelfase bent, dan moet de kuur gestaakt worden.
- In de eerste uren na de injectie mag je geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Ook mag je niet in de sauna of onder de zonnebank.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.
Heb je nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling, telefoon 040 - 286 48 33.
Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend specialist.