Samen met je longarts is besloten tot een shuntbepaling. Hier geven wij je informatie over deze shuntbepaling.

Wat is een shuntbepaling

Een shuntbepaling is een onderzoek waarbij we meten of de longen in staat zijn de maximale hoeveelheid zuurstof op te nemen. Met behulp van deze meting kunnen we bepalen of er sprake is van een afwijkende bloedvoorziening, waardoor er onvoldoende zuurstof doorgegeven wordt aan het lichaam.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

Voordat het onderzoek start, neemt een laborant bloed af uit de slagader in je pols. Hierna start de shuntbepaling.

Tijdens het onderzoek lig je in een stoel. Je krijgt een masker voor jouw gezicht. Via dit masker adem je 100% zuivere zuurstof in. In de normale omgevingslucht zit ongeveer 21% zuurstof. Je krijgt dus via het masker meer zuurstof aangeboden.

Na 20 minuten zal het zuurstofgehalte in je bloed de voor jou maximale waarde hebben bereikt. Je bloed is dan verzadigd met zuurstof. Nadat de 20 minuten zijn verstreken nemen wij nogmaals bloed af.

Op de plaats waar het bloed is afgenomen krijg je een drukverband dat een uur moet blijven zitten. Gebruik je bloedverdunners, dan laat je het verband minimaal 2 uur zitten. Je kunt met het drukverband je dagelijkse bezigheden gewoon hervatten.

Complicaties

Over het algemeen zijn er geen complicaties te verwachten.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor kun je alles nog eens nalezen. Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven.

Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de functie-afdeling, telefoon 040-286 48 33.

Met medische vragen kun je terecht bij je behandelend arts.