Gastroscopie maagonderzoek

Download / print

Samen met jouw behandelend arts heb je besloten dat er een gastroscopie zal gaan plaatsvinden. Hier geven wij jou meer informatie zodat jij je goed kunt voorbereiden op dit onderzoek.

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek van de maag, waarbij een soepele en bestuurbare slang via de mond wordt ingebracht. De buigzame slang, die bij een dergelijk onderzoek wordt gebruikt, heet een video-endoscoop en bestaat voornamelijk uit zeer dunne glasvezels die het licht naar de maag geleiden en een mini-videocamera.

De arts die het onderzoek verricht, kan de beelden via een monitor beoordelen. De resultaten van het onderzoek kunnen ook op foto's worden vastgelegd. Tijdens het onderzoek kunnen kleine stukjes weefsel voor nader onderzoek worden weggenomen.

De gastroscopie is één van een aantal mogelijke onderzoeken in het totale maagdarmkanaal. De verzamelnaam van al dergelijke inwendige onderzoeken, ook die via de endeldarm worden verricht, is endoscopieën. De arts besluit tot een gastroscopie bij klachten die zouden kunnen wijzen op ontstekingen, zweren, bloedingen of gezwellen.

Wat gebeurt er tijdens een gastroscopie?

Tijdens het onderzoek lig je op jouw linkerzij op de onderzoektafel. Je krijgt een mondstuk tussen jouw kaken. Het inbrengen van de endoscoop gaat bijna altijd heel gemakkelijk. Je blijft rustig ademen door jouw neus en/of mond totdat de arts jou vraagt een slikbeweging te maken, dit gebeurt als de top van de endoscoop een paar centimeter in jouw mond is. De endoscoop glijdt dan vanzelf naar binnen. Blijf normaal ademen om een benauwd gevoel te voorkomen.

Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in jouw maag geblazen om de maagwand te laten ontplooien. Daardoor kan het slijmvlies beter worden bekeken. Probeer niet te boeren en blijf ontspannen. Slijm kun je uit jouw mond laten lopen. Daarvoor ligt een doekje klaar. Het eigenlijke onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Indien noodzakelijk kan de arts beslissen om vóór het onderzoek medicijnen toe te dienen om het onderzoek beter te laten verlopen.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen een enkele keer (1 à 2 op 1000) complicaties optreden:

 • Luchtweginfectie of een longontsteking, dit kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Dit gebeurt vaker bij mensen die een kalmeringsmiddel hebben gekregen. Ook kan zoiets voorkomen bij spoedonderzoeken als iemand niet nuchter is, bijvoorbeeld bij een maagbloeding.
 • Scheurtje in de slokdarm, of heel zelden in de maag, ontstaan. Dit komt voor als de slang heel moeizaam door de keel gaat of als er vernauwingen in de slokdarm zijn.

Hoe meer ingrepen tijdens het onderzoek worden verricht, hoe groter de kans op complicaties, maar deze komen dan ook slechts zelden voor.

Wat te doen bij complicaties?

Treden binnen 24 uur complicaties op, bijvoorbeeld dat je veel pijn hebt, bloed opgeeft, zwart gekleurde ontlasting heeft of benauwd bent. Neem dan contact op met :

Buiten kantooruren en in het weekend:
Spoedeisende hulp (SPO), telefoon: 040 - 286 48 34

Tijdens kantooruren:
Polikliniek maag-, darm- en leverziekten, telefoon: 040 - 286 48 92

Hoe bereid jij je voor?

Voor het onderzoek moet je nuchter zijn. Het onderzoek kan alleen goed en veilig worden uitgevoerd als jouw maag leeg is.

 • Is het onderzoek in de ochtend (vóór 13.00 uur), dan mag je vanaf 00.00 uur ’s nachts niets meer eten. Je mag wel tot twee uur voor het onderzoek een slokje water drinken.
 • Is het onderzoek in de middag (ná 13.00 uur), dan mag je ’s ochtends vóór 07.30 uur een licht ontbijt gebruiken en jouw eventuele medicatie innemen met water. Een licht ontbijt is bijvoorbeeld een beschuitje met jam en een kop thee of zwarte koffie. Je mag daarna tot 2 uur vóór het onderzoek enkel een slokje water drinken.
 • 2 uur vóór de gastroscopie mag je niets meer nemen. Ook niet roken en geen kauwgom gebruiken.

Verder:

 • Draag makkelijke en zeker geen nauwsluitende kleding (dus geen korset of step-in).
 • Als je een gebitsprothese draagt, neem deze vóór het onderzoek uit.
 • Als je een lip en/of tongpiercing hebt, haal je deze er dan voor het onderzoek uit.
 • Probeer je te ontspannen, vóór en tijdens het onderzoek, dan verloopt alles gemakkelijker voor jou.

Meld vooraf bij jouw behandelend arts of je :

 • Bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt;
 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
 • Lijdt aan longziekten;
 • Zwanger bent.

Samenvatting

 • Een gastroscopie is een veilige en vrijwel pijnloze methode van onderzoek.
 • Hoe meer jij je weet te ontspannen, hoe gemakkelijker het onderzoek voor jou verloopt.
 • Je mag 6 uur van te voren niets meer eten
 • Je mag tot 2 uur voor het onderzoek een slokje water nemen.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.