Een 'roesje' tijdens endoscopische onderzoeken
Endoscopisch onderzoek
Endoscopisch onderzoek is een inwendig onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een soepele en bestuurbare slang. Deze buigzame slang heet een endoscoop en bestaat hoofdzakelijk uit zeer dunne glasvezels die licht brengen naar de darmen/maag. Verder bevat de endoscoop een mini-videocamera die het beeld van de maag of de darm op de tv-monitor toont. Zo krijgt de arts een uitstekend beeld van de binnenkant van de darm.
Voor het onderzoek is het van belang dat jij je ontspant. Soms is dat echter moeilijk, omdat vooral bij darmproblemen, het onderzoek als vervelend en/of pijnlijk ervaren kan worden. Daarom heeft de specialist met jou afgesproken dat een ‘roesje’ gegeven zal worden.
Hoe wordt het ‘roesje’ toegediend?
Bij een roesje krijg je, vlak voor het onderzoek, een slaapmiddel en (eventueel) een pijnstiller via een infuusnaald in de arm. Sommige mensen vallen hierdoor in slaap, anderen blijven wakker maar het slaapmiddel en de pijnstiller zorgen ervoor dat het makkelijker voor jou is om het onderzoek te ondergaan. Het infuus blijft gedurende het onderzoek in jouw arm.
Tijdens het onderzoek wordt met een klemmetje op jouw vinger, jouw hartslag en zuurstofgehalte van het bloed bewaakt. Ook wordt een band aangesloten voor de bloeddrukmeting.
Regels voor de eerste 24 uur
Houd na een onderzoek of behandeling onder een ‘roesje’ rekening met het volgende:
- Na het onderzoek blijf je minimaal 1,5 uur in het ziekenhuis ter controle.
- Door het roesje is het mogelijk dat je een late slaapreactie krijgt. Het veroorzaakt ook sufheid en vergeetachtigheid. Je mag daarom alleen onder begeleiding naar huis.
- Voor het onderzoek willen wij van jou weten wie jou komt ophalen en naar huis brengt. Het nummer van jouw begeleider wordt genoteerd, zodat we hem/haar kunnen bellen als je naar huis mag.
- Als je geen begeleider hebt kan het onderzoek onder roesje niet doorgaan.
- Het reguliere programma op de functieafdeling sluit in principe om 17.00 uur. Wij verzoeken jou om hier rekening mee te houden.
- Je mag zelf beslist geen voertuig besturen en ook niet alleen met het openbaar vervoer of taxi reizen.
- Neem de dag van het onderzoek geen belangrijke beslissingen
- Gebruik geen alcoholische dranken.
Voor- en nadelen van een ‘roesje’
Voordelen
Door het roesje is het voor jou makkelijker om het onderzoek te ondergaan. Het vermindert ongemak, angst en eventuele pijn en daardoor verloopt het onderzoek meestal gemakkelijker. De specialist kan het onderzoek beter uitvoeren doordat je meer ontspannen bent.
Nadelen
Alle medicamenten, dus ook die bij een ‘roesje’ gegeven worden, kunnen nadelige bijwerkingen geven. Daarom geven wij een ’roesje’ alleen als de specialist het noodzakelijk vindt!
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen, neem dan contact op met jouw behandelend specialist.