Bronchoscopie

Download / print

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in jouw luchtwegen kijkt. Hij doet dit met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang met een lens de luchtwegen worden onderzocht. Ook kunnen met behulp van dit kijkinstrument kleine stukjes weefsel uit jouw luchtwegen worden weggenomen.

Een bronchoscopie lijkt op het eerste gezicht een vervelende ingreep. Toch kan het met de huidige instrumenten en verdovingsmogelijkheden snel worden uitgevoerd, zonder dat je er al te veel last van ondervindt.

De voorbereiding

Meld jouw arts van tevoren wanneer je:

  • Allergisch bent voor geneesmiddelen of verdoving;
  • Pijnstillers gebruikt zoals Aspirine, Brufen of Voltaren;
  • Bloedverdunners gebruikt, zoals Sintrommitis of Marcoumar;
  • Hartritmestoornissen heeft;
  • Wanneer je een hartklepafwijking of een hartklepprothese hebt, waarvoor de cardioloog je hebt geadviseerd bij ingrepen antibiotica te gebruiken.

Vanaf 4 uur voor het onderzoek mag je niet meer roken, eten of drinken. Je mag wel jouw medicijnen innemen met een beetje water. Verder is het verstandig op de dag van het onderzoek geen knellende kleding te dragen. Als je een gebitsprothese hebt, wordt deze voor het onderzoek uitgedaan. Daarna worden jouw keel en luchtwegen enkele malen verdoofd met verdovingsspray en verdovingsdruppels. Dit is nodig om het kokhalseffect te onderdrukken. De verdovingsspray heeft een bittere smaak en maakt het slijmvlies van jouw keel en luchtwegen dik en gevoelloos, je kunt gewoon doorademen en slikken. Tijdens de bronchoscopie wordt zo nodig extra verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken, die na een paar seconden weer verdwijnt. Alleen op indicatie kan een rustgevend tabletje worden voorgeschreven. Dit wordt door de specialist tijdens jouw afspraak op de poli met jou besproken.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Je ligt op een bed. Je krijgt een mondstukje in de mond en een zuurstof-neusbril op om zo nodig zuurstof te geven tijdens het onderzoek. Jouw zuurstof wordt gemeten met behulp van een klemmetje op de vinger. De arts brengt via jouw mond de bronchoscoop in jouw luchtwegen. Je kunt tijdens de bronchoscopie gewoon doorademen. Met een lampje/camera aan het eind van de scoop kan de arts de binnenkant van de grote luchtpijp en zijn vertakkingen bekijken. Via dezelfde slang kan slijm worden weggezogen of met een borsteltje slijm worden opgeveegd. Soms wordt met een speciaal tangetje een klein stukje weefsel (een biopt) weggenomen voor microscopisch onderzoek.

In sommige gevallen wordt een spoeling van de luchtwegen uitgevoerd. Een kleine hoeveelheid vloeistof wordt dan via de bronchoscoop ingespoten en weer afgezogen. Dit vocht wordt onderzocht in het laboratorium.

Het spoelen van de luchtwegen en het nemen van een biopt zijn pijnloos. Een bronchoscopie duurt meestal 10 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

Na de bronchoscopie blijf je nog minimaal een 1/2 uur ter observatie op de functieafdeling. Als je opgenomen bent ga je terug naar de verpleegafdeling. Indien je voor de bronchoscopie op indicatie een tabletje hebt gekregen mag je die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

Het is belangrijk dat je tot ± 2 uur na het onderzoek niet eet of drinkt. De verdoving in jouw keel is dan nog niet uitgewerkt en je zou je daardoor kunnen verslikken.

Het kan zijn dat je na de bronchoscopie nog een tijdje een geïrriteerd gevoel in de keel houdt en wat moeilijker slikt.

Ook kun je na het onderzoek wat bloederig slijm ophoesten en/of kort durende koorts krijgen. Dit verdwijnt meestal binnen een dag. Als dit na deze dag niet over is, neem dan contact op met jouw arts.

Voor jou gelden de volgende afspraken

  • Je mag je melden op de functieafdeling: Op de afgesproken tijd van jouw afspraak.
  • Let op! Je mag niet zelf autorijden indien je een rustgevend tabletje hebt gehad.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor kun je alles nog eens rustig nalezen.
Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de  functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.

www.annaziekenhuis.nl