24-uurs zuurgraadmeting
Wat is een 24-uurs zuurgraadmeting in de slokdarm
Binnenkort vindt er bij jou een 24-uurs zuurgraadmeting plaats.
Een 24-uurs zuurgraadmeting, ofwel 24-uurs pH-meting, heeft tot doel vast te stellen hoe vaak en hoeveel zuur er vanuit jouw maag in jouw slokdarm terugstroom (reflux). Dit leidt vaak tot een branderig gevoel in de maagstreek of pijn op de borst.
De voorbereiding
- Je mag gedurende zes uur voor het onderzoek niets eten of drinken.
- Gebruik je bepaalde medicijnen, zoals zuurremmende medicijnen, overleg dan vooraf met jouw behandelend arts of je ze wel mag innemen.
Het onderzoek
Een verpleegkundige breng je naar de onderzoekskamer. Je krijgt hier nader uitleg over hoe het onderzoek verloopt.
Bij de zuurgraadmeting wordt gebruik gemaakt van een dun slangetje, met een doorsnede van 3 mm.
Aan het uiteinde heeft dit slangetje een heel klein metertje dat signalen afgeeft naar een apparaat waarmee het verbonden wordt.
Het inbrengen van het slangetje
Het slangetje wordt via de neus voorzichtig in de slokdarm gebracht, tot 5 cm boven de maagingang.
De verpleegkundige vraagt aan je om jouw hoofd een beetje achterover te houden. Het slangetje wordt nu ingebracht tot in de keel. Hierna word je gevraagd jouw kin op de borst te doen en te slikken. Je slikt nu zelf het slangetje naar binnen. Je mag slokjes water drinken zodat het slangetje gemakkelijk naar binnen glijdt. Tijdens het onderzoek kun je blijven zitten.
Nadat het slangetje voor de zuurgraadmeting is ingebracht, wordt het gekoppeld aan een draagbaar registratiekastje. Het slangetje wordt met een stukje tape aan de neus en wang bevestigd, zodat het goed blijft zitten. Je draagt het kastje in een tasje om jouw schouder.
Aangezien de meting 24 uur duurt zul je dus met dit kastje en met het slangetje naar huis gaan. Dit is niet gevaarlijk, je dient er echter wel rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld niet met het kastje onder de douche en zul je ook ’s nachts het kastje bij jou dragen (bijvoorbeeld op het nachtkastje).
Hoelang duurt het onderzoek in het ziekenhuis
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Is het onderzoek pijnlijk?
Het inbrengen van het slangetje is niet pijnlijk of erg belastend.
Na het onderzoek kun je zelfstandig weer naar huis gaan. De volgende ochtend kom je terug om het slangetje te laten verwijderen en het dagboekje in te leveren. Dit zal slechts 5 minuten in beslag nemen.
Risico’s en nazorg
Er zijn aan dit onderzoek geen risico’s verbonden.
Voor dit onderzoek is geen speciaal nazorg nodig.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek wordt doorgegeven aan jouw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met jou tijdens de eerstvolgende afspraak.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen. Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.
Wat te doen bij ziekte of verhindering
Ben je verhinderd op jouw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de functieafdeling, telefoon: 040-286 48 33.
In jouw plaats kunnen we dan iemand anders helpen.