Allergie voor wolalcoholen (lanolin)

Dermatologie

Download / print

Je bent allergisch voor wolalcoholen (lanoline): wat nu?

Wanneer jouw huid met wolalcoholen in contact komt, krijg je eczeem. Als je al eczeem hebt, kan dit eczeem erger worden. Je moet dus zorgen dat je zo weinig mogelijk met wolalcoholen in contact komt.

Wat zijn wolalcoholen?

Wolalcoholen, ook wel lanoline of lanoline alcohol genoemd, komen voor in wolvet. Dit vet zit in de vacht van een schaap. De vacht wordt door dit wolvet beschermd tegen de invloed van het weer. Het wolvet wordt uit de wol van het schaap gehaald en behandeld. In de wolvet-producten zitten verschillende stoffen, bijvoorbeeld wolalcoholen, waarvan je allergisch contacteczeem kunt krijgen.

Wolalcoholen worden vaak aan crèmes toegevoegd om ze goed smeerbaar te maken. Daarom zitten wolalcoholen vaker in crèmes en lotions dan in bijvoorbeeld zalven. Op cosmetica en producten voor de verzorging van de huid staat vermeld of er wolalcoholen in zitten. Bij de ingrediënten lees je dan ‘lanolin’ of ‘lanolin alcohols’. Ook kunnen andere namen gebruikt worden op de verpakking, zoals stearyl alcohol, cetyl alcohol, oleyl alcohol.

In Nederland wordt wolalcohol ook in producten gebruikt die door een arts kunnen worden voorgeschreven (zoals lanette, cetomacrogol, occulentem simplex, maar ook medicinale crèmes).

In welke producten komen wolalcoholen voor?

Wolalcoholen (lanoline) zit in veel cosmetica en producten voor de verzorging van de huid, zoals:

 • Crèmes
 • Rouge
 • Lippenstift
 • Balsems
 • Zeep
 • Shampoo
 • Producten voor onder de douche.

Wolalcoholen in producten die voorgeschreven kunnen worden door een arts, zijn onder andere:

 • Zalf
 • Crème
 • Zetpillen.

Wolalcoholen zitten ook in een groot aantal huishoudelijke producten en producten die in de industrie gebruikt worden. Bijvoorbeeld in:

 • Afwasmiddelen
 • Speciale (wol)wasmiddelen
 • Wasverzachters
 • Boenwas
 • Leerwas
 • Autowas
 • Schoensmeer en andere soorten was die gebruikt worden om iets vet te houden.

Wolalcoholen worden ook gebruikt in speciale vloeistof die gebruikt wordt om te snijden of te boren, maar ook in sommige soorten verf en inkt die in een drukkerij gebruikt worden.

Welke klachten geven wolalcoholen en hoe ziet allergisch contacteczeem door wolalcoholen eruit?

Als jouw huid in contact is gekomen met een product waar wolalcoholen in zitten, dan krijg je daar meestal rode plekken die jeuken. Soms zie je ook bobbeltjes, blaasjes en schilfers en kan de eczeemplek nat worden.

Vaak zit het eczeem op de handen of op het gezicht. Maar het eczeem kan ook zitten op plekken op jouw huid waarop je bijvoorbeeld een zalf hebt gesmeerd die je van jouw arts gekregen hebt.

Krijg je eczeem alleen maar door contact met wolalcoholen?

Het is mogelijk dat jouw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met wolalcoholen. Toch komt het regelmatig voor dat jouw eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer je contact met wolalcoholen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meer oorzaken heeft.

Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven, of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Het is altijd zinvol om producten waar wolalcoholen in zitten zo goed mogelijk te vermijden, ook al zal jouw huid hiervan niet altijd helemaal beter worden.

Veel mensen krijgen jeuk of huidirritatie bij het dragen van wollen kleding direct op hun huid. Dit is geen wolalcoholen allergie. Met een allergie voor wolalcoholen kun je gewoon wollen kleding dragen.

Hoe kun je een allergische reactie voor wolalcoholen voorkomen?

Dit zal niet altijd eenvoudig zijn. Wolalcoholen (lanoline) kunnen in verschillende producten voorkomen. Het is belangrijk dat er in jouw cosmetica en de producten die je voor de verzorging van jouw huid gebruikt geen wolalcoholen zitten. Dit kun je op de verpakking lezen. Als er wolalcoholen in zitten dan staat er ‘lanolin’ of ‘lanolin alcohol’ vermeld.

Het is verstandig aan jouw apotheker te vertellen dat je allergisch bent voor wolalcoholen (lanoline). De apotheek kan er dan op letten dat je geen product krijgt waar wolalcoholen in zitten.

Als je een beroep hebt waarbij je met wolalcoholen in contact komt en je kunt dit niet vermijden, dan is het verstandig om dit te bespreken met iemand van het bedrijf waar je werkt, bijvoorbeeld jouw leidinggevende of een bedrijfsarts.

Zijn er andere stoffen die je moet vermijden?

Een enkele keer is contact met producten die jouw partner gebruikt en waar wolalcoholen in zitten de oorzaak van jouw klachten. In wolvet zitten naast wolalcoholen ook nog andere alcoholen. Een enkele keer komt het voor dat je van deze alcoholen contacteczeem krijgt. Je zou dan ook deze stoffen moeten vermijden. Bijvoorbeeld stearylalcohol, cetylalcohol of oleylalcohol.

Hoe weet je welke producten veilig zijn?

Hierboven heb je al kunnen lezen waar je op moet letten en dat je goed op de verpakking van producten moet kijken of er wolalcoholen, lanoline of wolvet in het product zitten.

Aan jouw apotheker kun je vragen of de door jouw arts voorgeschreven producten voor jou geschikt zijn.

Soms raadt jouw huidarts je aan om een product te proberen. Je moet het product dan bijvoorbeeld tweemaal per dag maximaal 14 dagen lang in de plooi van jouw elleboog smeren. Is er binnen die tijd niets te zien en krijg je geen jeuk, dan is de kans heel groot dat je van dat product geen klachten krijgt. Dit heet de gebruikerstest.

Meer informatie

In de folder ‘Contacteczeem’ kun je meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen. Je vindt deze folder op de website van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie: www.nvdv.nl.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je vragen, neem dan contact op met de:
Polikliniek dermatologie, telefoonnummer 040 - 286 48 62.