De dermatoloog heeft met jou gesproken over Fumaraten. Dit wordt ook wel fumaarzuur genoemd. Hier vind je informatie over dit geneesmiddel. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen, dan kun je deze altijd bespreken met je dermatoloog.

Wat zijn fumaraten?

Fumaraten zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij matige tot ernstige psoriasis (zie ook de folder ‘Psoriasis’). Fumaraten worden sinds 1981 in Nederland gebruikt en zijn in 1959 voor het eerst bij psoriasis gegeven. In Nederland is dit middel geregistreerd onder de merknaam Skilarence.

Het doel van een behandeling met Fumaraten is om je psoriasis tot rust te brengen. Wanneer blijkt dat je goed op de tabletten reageert en de bloed- en eventuele urinecontroles goed blijven, kunnen de tabletten jarenlang gebruikt worden.

Hoe werken fumaraten?

Fumaarzuur is een stof die de aanmaak van psoriasisplekken remt en de ontsteking vermindert. De psoriasis wordt daardoor rustiger.

Hoe goed werken fumaraten?

Het effect van Fumaraten merk je niet meteen. Meestal na 6 tot 8 weken, en soms pas na 3 maanden, merk je dat de psoriasis iets rustiger wordt. Hoe goed het werkt, is vaak ook afhankelijk van de dosering, dus hoeveel tabletten je per dag slikt.

Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 1 op de 4 patiënten na 4 maanden geen psoriasisplekken meer te zien zijn. En bij meer dan de helft (50 tot 70%) is er een forse verbetering, maar zijn er nog wel (enkele) plekken te zien. Als je naast Fumaraten ook crèmes en zalven op de psoriasisplekken smeert, is dit percentage nog hoger.

Psoriasis geneest niet door de behandeling met Fumaraten. Na het steeds minder gebruiken (afbouwen) of stoppen met deze medicijnen kunnen de plekken weer terugkomen.

Wanneer schrijft de dermatoloog fumaraten voor?

 • Als je een uitgebreide vorm van psoriasis hebt.
 • Als crèmes of zalven onvoldoende werken.
 • Als lichttherapie onvoldoende werkt.

Wanneer mag je geen fumaraten krijgen?

 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Bij bloedziekten / leverziekten / ernstige nierziekten.
 • Als je een maag of darmziekte hebt, bijvoorbeeld chronische diarree.

Zijn er bijwerkingen?

Tijdens het gebruik van fumaarzuurtabletten kun je last krijgen van bijwerkingen. Niet iedereen krijgt bijwerkingen. De kans op bijwerkingen hangt af van jouw eigen gevoeligheid, de hoeveelheid Fumaraten en de combinatie met eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

De meest voorkomende mogelijke bijwerkingen (dit komt bij minimaal 1 op de 10 mensen voor, maar mogelijk zelfs bij de helft) zijn:

 • Diarree;
 • Opvliegers (flushing), dat wil zeggen plotselinge warmte en rood worden van het gelaat en soms ook het lichaam;
 • Hoofdpijn.

Deze bijwerkingen zijn vooral in de eerste weken van de behandeling aanwezig. Ze verdwijnen meestal vanzelf.

Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen (minimaal 1 op de 100 mensen) zijn:

 • Buikkrampen;
 • Winderigheid;
 • Verminderd aantal witte bloedcellen.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor lange termijn risico’s voor de algehele gezondheid bij deze behandeling. Patiënten die tot nu toe behandeld zijn met Fumaraten lijken bijvoorbeeld geen verhoogd risico te hebben op infecties of kanker.

Waarom bloed laten controleren als je fumaraten gebruikt?

Bij gebruik van Fumaraten is er een kleine kans op niet-blijvende schade aan lever, nieren of beenmerg. Voordat je Fumaraten gaat gebruiken, laat de dermatoloog je bloed controleren.

Tijdens het gebruik wordt je bloed regelmatig geprikt. Het doel hiervan is om rode en witte bloedlichaampjes, leverfunctie, cholesterol en nierfunctie te controleren. Fumaraten kunnen hier namelijk invloed op hebben. Ook als je Fumaraten jaren gebruikt, zal in principe 2x per jaar jouw bloed gecontroleerd worden. 

Wanneer moet je de arts waarschuwen?

Je moet je arts waarschuwen als je last krijgt van:

 • Ernstige maag- en darmklachten;
 • Wanneer je wilt stoppen met Fumaraten.

Je moet dit in overleg met jouw dermatoloog doen. Soms verdwijnt een deel van de bijwerkingen bij een verlaging van de hoeveelheid Fumaraten.

Kunnen Fumaraten samen met andere medicijnen gebruikt worden?

In het algemeen kunnen Fumaraten met alle andere medicijnen gebruikt worden. Meestal wordt het niet samen gegeven met bepaalde andere medicijnen tegen psoriasis zoals Ciclosporine.

Hoeveel tabletten moet je nemen?

Fumaraten bestaan uit tabletten en bevatten altijd dimethylfumaraat (DMF). In Nederland zijn 2 vormen van tabletten beschikbaar.

Er zijn de tabletten die uitsluitend DMF bevatten. Deze tabletten bestaan uit 30 mg, 120 mg of 240 mg DMF.

Opbouwschema Fumaraten

Als je goed reageert, wordt daarna samen met jou gezocht naar de dosis die voor jou persoonlijk geschikt is. Meestal betekent dit dat de dosis langzaam wordt verminderd. De behandeling wordt gestopt als er binnen een halfjaar nadat je gestart bent nog geen vermindering van de psoriasis is.

Wat kun je zelf wel/niet doen?

 • Je mag met dit middel autorijden.
 • Als je maag-darmklachten hebt, adviseren we je de tabletten tijdens het eten of met melk in te nemen .
 • Als je tijdens de eerste weken veel klachten heeft van opvliegers (flushing), laat dit jouw dermatoloog weten. Samen kun je bespreken of vermindering van de hoeveelheid in te nemen tabletten (dosering) of het innemen van bepaalde medicijnen zoals antihistaminica ('hooikoorts-tablet') nodig is.
 • Omdat Fumaraten niet zijn toegestaan tijdens zwangerschap moeten vrouwen een zwangerschap voorkomen door goede anticonceptie. Als vrouwen de ‘pil’ (orale anticonceptie) gebruiken en wanneer zij in het begin van de behandeling met Fumaraten moeten braken of diarree krijgen, dan kan het zijn dat de ‘pil’ minder effectief is en dus minder goed beschermt tegen zwanger worden. Extra bescherming (zoals condooms) is dan noodzakelijk om niet zwanger te worden.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen. Heb je vragen, neem dan contact op met:

 • Polikliniek dermatologie, telefoonnummer 040 - 286 48 62.

Deze informatie is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.