Kleine zwelling van de huid (zoals een vetbultje, talgkliercyste of ganglion)

Chirurgie

Het kan zijn dat je een kleine zwelling op je huid vindt. Goedaardige aandoeningen kunnen tijdens een kleine operatie op de polikliniek verwijderd worden. Voorbeelden van goedaardige aandoeningen zijn:

  • Vetbultje: een vetbultje is een rond, soms gevoelig onderhuids bultje. Dit bultje is gevuld met vetcellen. Een vetbultje groeit langzaam en komt vaker voor bij vrouwen voor dan bij mannen. Een vetbultje kan door de chirurg weggesneden worden.
  • Talgkliercyste: als je een talgkliercyste hebt, is een talgklier verstopt geraakt. De talgklier heeft zich gevuld met talg, waardoor hij opgezwollen is. De verstopte talgklier kan ook gaan ontsteken, dan wordt de zwelling en de huid eromheen rood en gloeiend. Een talgkliercyste komt het meest voor op het hoofd, de nek en de rug. Als de zwelling niet vanzelf weggaat, kan de chirurg deze operatief verwijderen.
  • Ganglion: als je een ganglion hebt, zit er een bobbeltje aan je pols, vinger, enkel of voet. Dit bobbeltje is gevuld met slijm. Over het algemeen doet het bobbeltje geen pijn, maar het kan wel een zeurend of irriterend gevoel geven. De ganglion kan worden leeggezogen of operatief worden verwijderd.

Behandeling van een kleine zwelling van de huid in het Anna Ziekenhuis

Als je een kleine, goedaardige aandoening van je huid hebt, kun je  deze op de operatiekamer van de polikliniek (POK) laten behandelen. Het voordeel van een poliklinische operatie is dat je na de behandeling weer naar huis kunt en niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Je kunt 3 keer per week bij de chirurg terecht voor een poliklinische operatie.