Wanneer negatieve druktherapie (PICO)?

Verband met pompje

Bij kleine wonden die weinig vocht lekken, gebruiken we negatieve druktherapie om de doorbloeding in de wond te verbeteren. Hierdoor geneest de wond sneller. We plaatsen een plakkend verband op de wond en sluiten daar een pompje op aan. Dit pompje zuigt continu lucht en overtollig wondvocht weg. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de wond. Het overtollig wondvocht komt terecht in het verband dat op de wond is aangebracht. Na het aanbrengen van het verband en aansluiten van het pompje kun je een licht trekkend gevoel ervaren. Bij de meeste mensen verdwijnt dit gevoel na 10 minuten.

Aanbrengen wondverband en pomp

De eerste keer wordt het verband en de pomp aangesloten op de poli chirurgie. Ook wordt bepaald hoe vaak het verband moet worden verwisseld. Als het nodig is zal een thuiszorgverpleegkundige de zorg thuis voor jou voortzetten. Dit gebeurt altijd in samenwerking met de wondconsulent van het Anna Ziekenhuis.

  1. Verwijder het schutblad en brengen het verband aan.
  2. Trekpad zit aan de bovenzijde van de wond, het mag niet op de wond staan.
  3. Strijk het verband glad.
  4. Koppel de slang vanuit verband aan het pompje.
  5. Zet het pompje aan met de oranje knop. Het verband zuigt zich vacuüm en gaat hard aanvoelen.
  6. Aan de zijkanten van het verband plakken we er folie strips op.
  7. Het verband is aangebracht.  

Verwisselen van het wondverband

Afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht wordt het verband 1 of 2 keer per week verwisseld. Dit kan op de polikliniek gebeuren of bij jou thuis door de thuiszorgverpleegkundige. Sommige mensen ervaren het verwisselen van het verband als gevoelig. Dit is afhankelijk van jouw algehele conditie, de plaats en ernst van de wond en het type wond.

  1. Het wondvocht raakt de randen van het verband niet: het verband hoeft niet vervangen te worden tenzij afgesproken.
  2. Het wondvocht raakt de drainopening: het verband moet vervangen worden. 
  3. Het wondvocht raakt de plakranden van het verband: het verband moet worden vervangen worden.

Aandachtspunten van het pompje

Plaats het pompje tijdens het slapen op een veilige plaats zodat het niet van een tafel of kastje kan vallen. Zorg dat het pompje niet nat wordt.

Alarmmeldingen van het pompje

Het pompje bevat enkele lampjes en een oranje knop die aangeven als het pompje goed werkt, maar ook als er iets mis is. Je kunt proberen het probleem zelf te verhelpen als er zich iets voordoet.

Goed werkende pomp
Wanneer het pompje goed werkt, knippert een groen lampje op de bovenkant van het apparaat. Het verband moet er licht gekreukt uitzien en stevig aanvoelen.

Lekalarm
Wanneer het pompje een lek constateert, knippert het oranje lampje en schakelt het pompje gedurende 1 uur de pauzestand in. Probeer de oorzaak van het lek te achterhalen en op te lossen.
Strijk het verband en de strips glad om alle plooien waardoor lucht in het systeem kan komen, te verwijderen. Druk op de oranje knop om de therapie opnieuw te starten. Het groene lampje zal knipperen terwijl het pompje de therapie probeert te hervatten. Als er nog een luchtlek is, begint het oranje lampje na ongeveer 30 seconden te knipperen. Strijk nogmaals het verband en de strips glad en druk weer op de oranje knop. Als er geen lek meer is, gaat het groene lampje knipperen. 

Verzadigd verbandmateriaal
Als het wondverband is verzadigd of het filter verstopt is, knippert het oranje “verband vol” lampje. De therapie wordt niet meer toegepast. (Let op: na één uur wordt automatisch geprobeerd de therapie te herstarten). Neem contact op met je  verpleegkundige of thuiszorgverpleegkundige om het wondverband te verwisselen en druk op de oranje knop om de therapie te hervatten. 

Laag batterijvermogen
Er knippert een oranje lampje boven het batterijpictogram wanneer de batterijen vervangen moeten worden. Wanneer het begint te knipperen, werkt het pompje nog minder dan 24 uur. Kort voor de batterijen het helemaal begeven zullen het oranje en groene lampje samen knipperen. Om de batterijen te vervangen druk je op de oranje knop, zodat de therapie pauzeert. Vervang de batterijen en druk opnieuw op de oranje knop om de therapie opnieuw te starten.

Automatische uitschakeling

De pomp stopt na 7 dagen automatisch met werken. Alle lampjes zijn dan uitgeschakeld. Afhankelijk van de wond zal er een nieuwe PICO worden aangesloten of gekozen worden voor een ander verbandmateriaal.   

Wat is het doel en hoe lang duurt de behandeling?

De therapie moet 24 uur per dag aangesloten zijn. De wondconsulent of thuiszorgverpleegkundige controleert regelmatig of de therapie nog nodig is of bijgesteld moet worden.

De  duur van de behandeling hangt af van:

  • het type en de ernst van de wond
  • het genezingsvermogen van jouw lichaam
  • de oorzaak van de wond
  • of je medicijnen gebruikt
  • eventuele andere aandoeningen zoals diabetes
     

Controle afspraak

Je komt regelmatig voor controle op het wondspreekuur. Hoeveel tijd er tussen de controles zit, hangt af van het genezingsproces.
Voor nacontrole is reeds een afspraak gemaakt; zie afsprakenkaartje. 

Wat te doen bij vragen of problemen

Mochten er zich problemen voordoen, dan kan je altijd bellen naar de thuiszorgorganisatie indien deze erbij betrokken is. Is er geen thuiszorgorganisatie bij betrokken? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek waarbij je in behandeling bent voor de PICO:

  • Polikliniek chirurgie 040 - 286 48 72 tijdens kantooruren.
  • Polikliniek plastische chirurgie 040 – 2864854 tijdens kantooruren.
  • Polikliniek orthopedie 040 – 2864864 tijdens kantooruren.

 

Neem in de volgende gevallen contact op met de dienstdoende huisartsenpost en in het weekend en avonduren als het niet kan wachten tot de eerst volgende werkdag:

  • De pijn wordt erger
  • De kleur en samenstelling van het wondvocht verandert sterk. Bijvoorbeeld wanneer het heldere wondvocht troebel wordt.
  • Het verband lekt.
  • Je bloed onder het schuimverband uit ziet komen.
  • De wond ruikt sterker dan voorheen.
  • Je krijgt hoge koorts (boven 38,5 C).
  • Je ziet zwelling of roodheid rondom de wond die er eerder nog niet was.

Als de pomp op alarm blijft gaan maar bovenstaande niet het geval is, dan sluit je de pomp af en laat je het schuimverband zitten. Neem dan tijdens kantooruren contact op. Heb je een Thiers plastiek gehad, dan mag je nooit zonder overleg met de  hoofdbehandelaar het schuimverband verwijderen.