Acute Opname Afdeling (AOA)

Inleiding

De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling; patiënten verblijven hier maximaal 48 uur. In deze periode krijgen zij hun diagnose en wordt de behandeling gestart. Patiënten die naar verwachting langer dan 48 uur in het ziekenhuis moeten verblijven, worden indien mogelijk overgeplaatst naar de verpleegafdeling van hun behandelend specialist.

Ongeplande opnames

Op de spoedeisende hulp (SEH) komt het grootste gedeelte van alle ongeplande patiënten in eerste instantie binnen. Daar wordt de eerste diagnose gesteld, een aanzet gemaakt voor het behandelplan en eventueel de eerste behandeling direct gestart. Zo nodig stroomt de patiënt daarna door naar de AOA.

Voordelen van de AOA

  • De AOA ontlast de verpleegafdelingen, zodat die niet meer te maken krijgen met spoedopnames. Dit komt de rust en de kwaliteit van de zorg ten goede.
  • De specialisten kunnen makkelijker geraadpleegd worden, waardoor snelle diagnostiek en behandeling mogelijk is.
  • Er is een betere doorstroming op de spoedeisende hulp.
  • Alle acute opnamen liggen centraal op één afdeling.
  • Op de AOA werken ervaren, gediplomeerde verpleegkundigen. Alle verpleegkundigen hebben een extra opleiding gevolgd om de acute patiënt adequaat te kunnen verplegen.

Wie zorgt er voor je?

Op de AOA werken gediplomeerd verpleegkundigen, leerlingen en stagiairs. Op de gang voor de balie hangt een bord waarop je kan zien wie er die dag dienst heeft.

Het verplegend personeel werkt in drie diensten:

  • Vroege dienst (07:00 - 15:30 uur)
  • Late dienst (15:00 - 23:00 uur)
  • Nachtdienst (22:45 - 07:15 uur)

Per dienst word je toegewezen aan één of meerdere verpleegkundigen. Zij coördineren de zorg gedurende de hele dienst. Dit zijn ook degenen die de artsenvisite mede verzorgen. De coördinerende verpleegkundigen kunnen per dag verschillen. De namen van jouw verpleegkundigen zijn zichtbaar op de kamer. Voor vragen rondom je verblijf kun je bij de coördinerende verpleegkundigen terecht.

Jouw verpleegkundig dossier

Het verplegend personeel draagt zorg voor de volgende taken:

  • De verpleegkundige neemt een anamnese af; dit zijn vragen die gaan over jouw medische voorgeschiedenis.
  • Het bijhouden van onderzoeken en verrichtingen die plaats moeten vinden.
  • Dagelijkse rapportage over je welbevinden; deze informatie communiceren de verpleegkundigen ook naar je behandelend specialist.
  • Verslaglegging in jouw dossier van gesprekken met je behandelend specialist of andere consulterende specialisten.
  • Een overzicht van de medicatie die je tijdens de opname gebruikt. Je kunt hierbij om uitleg vragen. Eventueel kun je de apothekersassistente om nadere mondelinge uitleg vragen.
  • Het verwerken of uitvoeren van medische opdrachten die de behandelend specialist afspreekt.

De verpleegkundigen leggen alle informatie vast in je verpleegkundig dossier. Je kan altijd vragen om je verpleegkundig dossier in te zien. Inzage in je medisch dossier verloopt via een andere procedure. Vraag op de afdeling naar meer informatie hierover. 

Contactpersoon

Wanneer je wordt opgenomen, vragen wij om door te geven wie je eerste contactpersoon is. Informatie tijdens je opname zal met deze persoon gecommuniceerd worden. De eerste contactpersoon kan dan andere naasten informeren. Wij willen je vragen om voor de duidelijkheid met je naasten af te spreken wie jouw contactpersoon is.

Informatie voorziening

Het verplegend personeel zorgt dat je informatie krijgt over onderzoeken die plaats moeten vinden en het ziektebeeld waarvoor je opgenomen bent.

Waardevolle spullen

Je kastje op de kamer is afsluitbaar met een eigen cijfercode. Wij raden echter aan om zo min mogelijk waardevolle voorwerpen (zoals geld, mobiele telefoon en sieraden) mee te nemen naar het ziekenhuis. Als je - in verband met het gebruik van internet - je laptop meeneemt, dan doe je dat geheel op eigen risico. Je kunt het ziekenhuis niet aansprakelijk stellen voor diefstal of beschadiging van je persoonlijke eigendommen. Wanneer je vergeet je eigendommen bij ontslag mee naar huis te nemen, worden ze op de afdeling een maand bewaard en daarna verwijderd.

Rechten en plichten

Als patiënt is het belangrijk dat je jouw rechten en plichten in het ziekenhuis kent. We zetten ze hier op een rijtje. In de folder Rechten en plichten als patiënt worden ze uitgebreid beschreven.

Als patiënt heb je recht op:

  • Informatie
  • Het beslissen over je eigen behandeling
  • Vrije keuze van zorgverlener
  • Inzage in, wijziging en vernietiging van jouw dossier
  • Geheimhouding van gegevens
  • Het indienen van een klacht

Als patiënt heb je de plicht om:

  • De zorgverlener duidelijk en volledig te informeren
  • Mee te werken aan de behandeling
  • Je te identificeren
  • Te betalen voor de behandeling

Identificatie

Binnen de gezondheidszorg ben je verplicht om jouw burgerservicenummer (BSN) te gebruiken. Hierdoor kunnen zorgaanbieders en –verzekeraars jouw patiëntgegevens eenvoudig en betrouwbaar uitwisselen, net als declaratieformulieren en recepten. Om in onze administratie je patiëntgegevens te kunnen koppelen aan je BSN, moet je jezelf eenmalig laten registreren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs.

Draadloos internet

In het Anna Ziekenhuis, locatie Geldrop en Eindhoven, bieden wij gratis WiFi aan. Om WiFi te activeren, selecteer je ‘St-Anna Gasten’ in de lijst met beschikbare WiFi netwerken. Na het doornemen en accepteren van de disclaimer ben je verbonden.

Televisie

Je kunt op onze verpleegafdeling gratis gebruik maken van televisie. Je krijgt bij opname een koptelefoon van de verpleging.

Gratis boeken en tijdschriften downloaden

Met de Wait-app krijg je binnen het ziekenhuis gratis toegang tot de leukste tijdschriften, boeken en luisterboeken. Ideaal voor als je even moet wachten op de polikliniek of als je bent opgenomen. Je kunt de app gebruiken op je eigen telefoon of tablet. Ga naar de Appstore, Google Play of www.wait.nl/app op je mobiele telefoon en/of tablet.

Of scan de QR-code met je camera. Open de app en schakel je locatiegegevens in. Op basis van je locatie geeft de app je gratis en anoniem toegang tot de tijdschriften, boeken en luisterboeken.

Je verblijf zo goed en aangenaam mogelijk maken

Wij streven ernaar je verblijf zo goed en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Als je dit niet zo ervaart, kun je dit aangeven bij:

  • De verpleegkundigen
  • De teamleider/zorgcoördinator
  • Onze klanttevredenheidsenquête
  • Onze klachtenbemiddeling

Bezoektijden

Patiënten die zijn opgenomen op de AOA kunnen dagelijks van 11:00 tot 12:00 uur, 14:00 tot 15:30 uur en van 18:00 tot 20:00 uur bezoek ontvangen.

In verband met de privacy van de (mede-)patiënten vragen wij bezoekers echter tijdens de artsenvisite even plaats te nemen in de liftenhal.

Medicijnen van de Anna Apotheek bij je ontslag

Wanneer je naar huis gaat, krijg je misschien medicijnen en/of verbandartikelen voorgeschreven. In sommige gevallen worden deze niet vergoed. Je hebt dan de mogelijkheid om bij de Anna Apotheek te pinnen of te betalen per automatische incasso. Voor een automatische incasso heb je jouw IBAN gegevens nodig.

Contactgegevens

De Acute Opname Afdeling is gevestigd op de 2e etage, route 89.

Je kunt de Acute Opname Afdeling 24 uur per dag telefonisch bereiken via telefoonnummer: 040-286 4857.

Voor vragen die niet dringend zijn, verzoeken wij je om na 11:00 uur te bellen.