Maatschappelijk werk

Wat doet medisch maatschappelijk werk

Ziekte, een opname of een behandeling in een ziekenhuis kan erg ingrijpend zijn voor jou en/of jouw familie.

Verschillende emoties zoals onzekerheid, boosheid, angst en (wan)hoop kunnen een rol gaan spelen.

Het kan vragen oproepen over de impact die ziekte kan hebben op je dagelijks leven, bijvoorbeeld voor je gezin of je werk:

  • Hoe maak ik een keuze met betrekking tot een voorgestelde behandeling?
  • Hoe gaat het nu verder met mijn gezin?
  • Hoe vertel ik mijn kinderen over mijn ziekte?
  • Hoe ga ik om met reacties van buitenaf?
  • Hoe ga ik om met moeilijkheden op het gebied van financiën, werk etc.?
  • Hoe gaat het als mijn (te vroeg geboren) kindje in het ziekenhuis moet blijven?
  • Hoe ga ik als partner om met de ziekte en welke gevolgen heeft dat voor mijn leven?

De medisch maatschappelijk werker is gespecialiseerd om met jou en/of jouw familie over dergelijke vragen en emoties gesprekken te hebben om jou zo te ondersteunen en samen te onderzoeken hoe je een nieuw evenwicht kan vinden in deze situatie.

Gesprekken kunnen voor, tijdens en na de ziekenhuisopname plaatsvinden of kortdurend poliklinisch. In bepaalde situaties kan het nodig zijn dat je wordt doorverwezen naar een andere hulpverlener of instantie. Het medisch maatschappelijk werk kan jou daar bij helpen.

Een gesprek met medisch maatschappelijk werk kan zich richten op:

  • Het begeleiden van jou en/of jouw familie bij een langdurige of zelfs blijvende ziekte, handicap of verlies, of opvang na slecht nieuws ongeval.
  • Het bieden van hulp bij problemen die samenhangen met ziekte, behandeling of opname in het ziekenhuis (de invloed op het leven, werk, ouderschap, huisvesting, financiën etc.).
  • Het geven van informatie en bemiddelen naar instanties of instellingen buiten het ziekenhuis wanneer je daar zelf niet toe in staat bent.
  • Het in kaart brengen met een patiënt en/of familie van de psychosociale situatie (huisvesting, werk, financiën, aanwezige ondersteuning, omgang met problemen etc.) en indien nodig verbeteringen bewerkstelligen. Dit kan soms ook op vraag van een specialist zijn zodat deze in jouw behandeling rekening kan houden met jouw situatie.

Hoe schakel ik maatschappelijk werk in

De medisch maatschappelijk werker werkt nauw samen met jouw behandelend arts of verpleegafdeling waar je bent opgenomen en is onderdeel van het behandelteam. In sommige situaties wordt begeleiding van medisch maatschappelijk werk jou geadviseerd vanuit het behandelteam of wordt de maatschappelijk werker bij een aantal behandelingen protocollair ingeschakeld.
Je kunt ook zelf vragen om een gesprek met een maatschappelijk werker of dit via een verpleegkundige of behandelend specialist aan laten vragen.

Bereikbaarheid

Wie zijn de medisch maatschappelijk werkers? Dit zijn:
Gemma van Liempd
Olga van Rossum

Het Medisch Maatschappelijk Werk bevindt zich op de 1e etage, route nummer 65.

We zijn te bereiken op werkdagen tijdens kantooruren, via het antwoordapparaat van telefoonnummer 040 - 286 4884.

Je kunt ons ook bereiken via e-mail: maatschappelijkwerk@st-anna.nl

Privacy

Maatschappelijk werkers hebben een beroepsgeheim. Dit houdt in dat alles wat jij met hen bespreekt, vertrouwelijk wordt behandeld. De maatschappelijk werkers zijn hierbij gebonden aan het privacy reglement van het Anna Ziekenhuis.

Wanneer het voor jouw behandeling van belang is, dan kan er door het medisch maatschappelijk werk informatie uitgewisseld worden met andere leden van jouw behandelteam in het ziekenhuis. Mocht het voor jouw behandeling van belang zijn om andere zorgverleners buiten het ziekenhuis van jouw situatie op de hoogte te brengen of contact met hen te hebben, dan zal de maatschappelijk werker dat met jou bespreken.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met de afdeling maatschappelijk werk via telefoonnummer 040 - 286 4884.

Je krijgt automatisch het antwoordapparaat, waarop je een boodschap kunt inspreken. Een maatschappelijk werker neemt dan op korte termijn contact met je op