Afdeling
Bekkenbodemcentrum
Klachten van de bekkenbodem kunnen erg vervelend zijn. Toch lopen veel vrouwen er langer mee door dan nodig is. Van pijn bij het vrijen, ongewild urineverlies (stressincontinentie) of moeilijk plassen, tot een baarmoederverzakking of blaasverzakking. Bij het Bekkenbodemcentrum van het Anna Ziekenhuis helpen we je graag van jouw bekkenbodemproblemen af.
Over de bekkenbodem
De bekkenbodem bestaat uit de bekkenbodemspieren en verschillende organen in de onderbuik. Deze bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas, darmen en baarmoeder. Deze organen en spieren werken nauw samen bij bijvoorbeeld het ophouden van urine en ontlasting.
Als de bekkenbodem niet goed werkt, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Door de nauwe samenhang van spieren en organen in de bekkenbodem kun je meerdere klachten tegelijkertijd hebben. Hierdoor is de behandeling van bekkenbodemproblemen vaak complex.
Behandeling
Om een bekkenbodemprobleem goed te behandelen, staat er een team van specialisten voor je klaar. Ons bekkenbodemteam bestaat uit een uroloog, maag-darm-leverarts, chirurg, gynaecoloog en een bekkenbodemfysiotherapeut. Zo krijg je direct de zorg die bij jouw situatie past. Zorgen we dat je voor alle organen / klachten in de bekkenbodem de juiste zorg krijgt.
Een afspraak in het Bekkenbodemcentrum
Onderzoek bekkenbodem
Met een verwijzing van de huisarts kun je een afspraak maken in het Bekkenbodemcentrum. Vooraf krijg je een (digitale) vragenlijst en plasdagboek opgestuurd die je invult en naar ons terugstuurt. Zo kunnen we meteen de juiste onderzoeken voor je inplannen. Alle onderzoeken en het bezoek aan de artsen proberen we op dezelfde dag te plannen. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis te komen.
Inwendig onderzoek, cystoscopie en meer
Tijdens je eerste bezoek bespreek je jouw klachten met de gynaecoloog en uroloog. Je neemt samen met de specialisten het plasdagboek en de vragenlijst door. Ook bespreken we je medische geschiedenis. Hierna krijg je bij de gynaecoloog een inwendig onderzoek en vaak een inwendige echo. Bij de uroloog krijg je een plasstraalmeting (flowmetrie) en als dat nodig is een blaasdrukmeting (urodynamisch onderzoek) of een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie).
Behandeling bekkenbodemklachten
Nadat ons bekkenbodemteam je onderzoeksresultaten heeft besproken, krijg je van je arts een (voorlopige) diagnose. Hij of zij vertelt je welke behandeling het beste past bij je bekkenbodemklachten. Dit gebeurt meestal al op je eerste afspraak. Soms kiest de arts ervoor om eerst nog met andere specialisten te overleggen. In dat geval hoor je jouw behandelvoorstel tijdens een vervolgafspraak.
Oefeningen en bekkenbodemfysio
Een vervolgafspraak in het Bekkenbodemcentrum is niet altijd nodig. Je arts bespreekt met je of aanvullend onderzoek nodig is om je bekkenbodemproblemen te verhelpen. Je arts kan je daarom als dat nodig is verwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut voor bekkenbodemfysiotherapie.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een afspraak maken met het Bekkenbodemcentrum?
Met een verwijzing van je (huis)arts kun je een eerste afspraak maken bij ons bekkenbodemcentrum. Deze is gevestigd op de polikliniek Urologie. Voor vervolgafspraken moet je mogelijk op een andere polikliniek zijn.
Wat zijn bekkenbodemklachten?
Met de volgende klachten kun je bij onze specialisten van het Bekkenbodemcentrum terecht. Zij zijn gespecialiseerd in deze klachten en hebben hier dus dagelijks mee te maken:
- een verzakking of het gevoel dat er iets uit je vagina naar buiten zakt. Dit noemen wij het balgevoel;
- ongewenst urineverlies of verlies van ontlasting (stressincontinentie);
- het gevoel dat je vaak moeten plassen (aandrang);
- een drukkend gevoel op je onderbuik of vagina;
Deze klachten kunnen komen door bijvoorbeeld een verzakking van de baarmoeder of blaas, een overactieve blaas of problemen met de bekkenbodemspieren.