Hepatitis B
Maag-darm-leverziekten (MDL)
Wat is hepatitis B?
Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Hepatitis B geeft weinig tot geen (specifieke) klachten. Ook zonder klachten kun je anderen besmetten. Besmetting van hepatitis B kan plaatsvinden via bloed-bloed contact, onbeschermd seksueel contact en via moeder op kind tijdens de geboorte.
Hepatitis B kan acuut of chronisch zijn. Acute hepatitis B geneest binnen zes maanden. Bij een klein aantal patiënten blijft de infectie bestaan. Er is dan sprake van chronische hepatitis B. Chronische hepatitis blijft besmettelijk. Bij baby’s wordt de infectie veel vaker chronisch, omdat het afweersysteem onvoldoende ontwikkeld is.
Hoe herken ik hepatitis B?
Het hepatitis B-virus geeft vaak lange tijd weinig tot geen klachten. Als klachten optreden is dit meestal één tot zes maanden na besmetting.
- vermoeidheid
- misselijkheid en braken
- spier- en gewrichtspijn
- verminderde eetlust
- jeuk
- pijn in de bovenbuik
- geel worden van de huid en het oogwit
- donkere urine
- licht gekleurde ontlasting
Hoe wordt hepatitis B vastgesteld?
Met een bloedonderzoek wordt de diagnose hepatitis B gesteld. Antistoffen zijn vanaf ongeveer zes weken na besmetting zichtbaar in het bloed. Soms is aanvullend onderzoek nodig om de ernst van de ontsteking en de noodzaak van de behandeling vast te stellen. Bijvoorbeeld door een echografie of een fibroscan.
Als hepatitis B is vastgesteld, is je arts verplicht dit te melden bij de GGD vanwege het besmettingsgevaar en het onderzoek naar de verklaring van de besmetting.
Hoe wordt hepatitis B behandeld?
Acute hepatitis B geneest vaak vanzelf binnen enkele weken. Bij chronische hepatitis B kan een behandeling nodig zijn. Wanneer je geneest van hepatitis B, ben je immuun en niet meer besmettelijk voor anderen.
Sinds 1 januari 2011 wordt het hepatitis B vaccin aan alle kinderen en risicogroepen aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
Acute hepatitis B
Een gezonde leefstijl helpt bij de genezing. Medicijnen zijn meestal niet nodig. Met bloedonderzoek wordt je lever regelmatig gecontroleerd.
Chronische hepatitis B
Bij chronische hepatitis kan de ontsteking actief of niet-actief zijn. Bij een niet-actieve ontsteking is een behandeling meestal niet nodig. Je lever wordt regelmatig gecontroleerd of de ontsteking niet actief wordt. Deze controles gaan door zolang je het virus hebt. Soms verdwijnt het virus vanzelf uit het lichaam.
Een actieve ontsteking kan de lever op de lange termijn ernstig beschadigen waarbij de lever verlittekent. Dit heet levercirrose. Behandeling met medicijnen is noodzakelijk om levercirrose te voorkomen. Tijdens de behandeling wordt je lever regelmatig gecontroleerd.
Wat kun je zelf doen?
- meld aan je omgeving dat je besmet bent met het hepatitis B-virus
- voorkom besmetting naar anderen via bloed en seksueel contact
- drink geen alcohol
- eet gezond en gevarieerd
Meer informatie?
Voor uitgebreidere informatie kijk op: