Angiodysplasieën (afwijkende bloedvaatjes) in het maagdarmkanaal
Maag-darm-leverziekten (MDL)
Wat zijn angiodysplasieën?
Angiodysplasieën zijn bloedvaatjes die anders zijn dan normale bloedvaatjes. Ze kunnen gemakkelijk beschadigen en gaan bloeden. Ze zitten vooral in het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Deze afwijkingen kunnen je op latere leeftijd klachten geven. Angiodysplasieën zijn geen spijsverteringsziekte, maar een probleem met de bloedvaten.
Wat is de oorzaak van angiodysplasieën?
Het is niet bekend of je angiodysplasieën al vanaf je geboorte hebt, of dat ze op latere leeftijd ontstaan. Er zijn wel ziekten en lichamelijke problemen waarbij de kans op angiodysplasieën groter is, namelijk:
- Problemen met de nieren (chronische nieraandoening)
- Hartfalen
- Vernauwing in de aorta (de grootste slagader in je lichaam)
- Lekkende of niet goed werkende hartklep
- Levercirrose
- Ontstekingsachtige darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
- Systemische sclerose
Hoe herken ik angiodysplasieën?
Als je angiodysplasieën hebt, verlies je vaak bloed via je maag en je darmen. Dit bloedverlies kan lange tijd duren en is vaak niet zichtbaar in je poep. Soms verlies je ook opeens veel bloed, dat zie je dan als je overgeeft of als je naar de wc gaat. Omdat je steeds bloed verliest, kun je bloedarmoede krijgen. Dat zorgt voor klachten zoals bleekheid, zwakte, vermoeidheid en duizeligheid.
Hoe ontdekken we of je angiodysplasieën hebt?
Problemen aan de bloedvaten in de dikke darm kunnen we ontdekken met een coloscopie, een kijkonderzoek van de dikke darm. Ook bij de maag en de twaalfvingerige darm kunnen we angiodysplasieën via een kijkonderzoek ontdekken. Soms krijg je een videocapsule-onderzoek. Hierbij onderzoeken we de dunne darm met een mini-camera die is ingebouwd in een capsule die je inslikt (en uiteindelijk weer uitpoept).
Hoe worden angiodysplasieën behandeld?
Bij ernstige bloedarmoede kan een bloedtransfusie nodig zijn. Dat helpt niet tegen angiodysplasieën, maar je voelt je hierdoor wel snel veel beter. Daarnaast krijg je een ijzersupplement, dat zijn pillen die de voorraad ijzer in je lichaam aanvullen. Dat helpt je lichaam om voldoende bloedcellen te maken.
Endoscopische behandeling
Als je last hebt van ernstige of acute bloedingen, kunnen we angiodysplasieën dichtschroeien of dichtmaken met een clipje. Dat doen we via een endoscopie, een flexibele, dunne slang.
Radiologische behandeling
Als de endoscopie niet succesvol is, is er nog een andere behandeling mogelijk: een katheterisatie. Hierbij zoekt de dokter met behulp van contrastvloeistof en röntgenstraling naar de kapotte bloedvaatjes. Daarna worden ze met een clipje afgesloten, zodat ze niet meer bloeden. Deze behandeling gaat via de slagader in je lies.
Medicijnen
Als je veel of plotseling bloed verliest, krijg je een van de bovenstaande behandelingen. Maar vaak verlies je veel langzamer bloed. Dan krijg je meestal medicijnen.
Het medicijn octreotide vermindert bloedverlies uit angiodysplasieën. Dit medicijn krijg je meestal tijdens een opname in het ziekenhuis, zodat we je hartritme goed kunnen checken. Als octreotide bij jou goed werkt, kun je naar huis. Dan kan daarna je huisarts je dit medicijn geven via een injectie.
Weinig mensen krijgen nog het medicijn thalidomide. Het middel remt de groei en vorming van bloedvaten. Het is daardoor een goed werkend medicijn bij bloedverlies door angiodysplasieën. Het nadeel is dat dit middel ernstige bijwerkingen kan hebben. Daarom is dit geen behandeling die iedereen krijgt.
Bevacizumab is ook een middel dat de groei en vorming van bloedvaten (angiogenese) remt. Je krijgt het maandelijks via een infuus. We gebruiken dit medicijn niet vaak, alleen als de eerder genoemde behandelingen niet of onvoldoende werken.
Operatie
Soms heb je een operatie nodig. Dat gebeurt als een vernauwde of lekkende aortaklep bij jou de oorzaak is voor de angiodysplasieën. De cardioloog (hartdokter) kan deze klep dan vervangen. Deze operatie doen we meestal via de liesslagader. Dit noemen we ook wel Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI). Informatie over deze operatie vind je hier (www.catharinaziekenhuis.nl/patientenfolders/een-hartklepimplantatie-via-uw-lies-tavi-car-010/)
Rol van bloedverdunners
Als je bloedverdunners gebruikt, heb je meer kans op klachten en bloedarmoede als je angiodysplasieën hebt. Als bloedingen uit angiodysplasieën ervoor zorgen dat je vaak naar het ziekenhuis moet voor een bloedtransfusie of als je bloedarmoede moeilijk onder controle komt, dan is dit niet goed voor je lichaam en conditie. Bovendien is dat erg vervelend voor jou als patiënt.
Daarom kan je dokter in zo’n geval voorstellen om je bloedverdunner te vervangen door een ander middel of er helemaal mee te stoppen. De dokter overlegt hierover met jou, je huisarts en de dokter die de bloedverdunner heeft voorgeschreven. We kijken samen naar wat het beste is voor jou.