Inleiding

In overleg met jouw oogarts is besloten jou voor na-staar te behandelen door middel van een laserbehandeling. Hier lees je informatie over deze behandeling.

Wat is na-staar

De eigen lens bevindt zich in een flinterdun zakje. Bij een staaroperatie wordt de lens verwijderd uit zijn kapsel en wordt een kunstlens in het kapsel teruggeplaatst. Na een staaroperatie kan het achterste deel van het kapsel wat troebel worden, waardoor de gezichtsscherpte geleidelijk aan vermindert. In zo’n situatie spreken we van na-staar.

Laserbehandeling van na-staar

Wat is een laser
Een laser zendt een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te maken of in weefsel te snijden. Door de uiterst dunne lichtstraal is het mogelijk om met grote nauwkeurigheid te werken.

Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

De laserbehandeling gebeurt altijd poliklinisch.

Voorbereiding thuis

Bij het maken van de afspraak heb je van de assistente een pupilverwijdende druppel meegekregen (tro 0.5). Ongeveer een half uur voor de afspraak druppel je 1 druppel tro 0.5.

Je druppelt een ½ uur voor de afspraak 1 druppel tro 0.5 in jouw:

O rechter oog datum afspraak ________________

O linker oog datum afspraak   ________________

 

Op de polikliniek

Nadat jij je gemeld hebt, krijg je van de assistente een verdovende druppel en een aantal pupilverwijdende druppels in jouw oog.

Je gaat op een stoel zitten achter het laserapparaat. Je plaatst jouw kin en voorhoofd tegen een steun.

Tijdens de behandeling wordt een glazen lensje (vergrootglas) op jouw oog geplaatst door de oogarts. Hier voel je niks van, jouw oog is verdoofd.

Het laserapparaat wordt ingesteld op de juiste standen. De laserstralen worden door het lensje heen op de juiste plek gericht. Er wordt een opening gemaakt in het troebele lenskapsel aan de achterzijde van de kunstlens. Zo wordt een gaatje in de na-staar ‘gesneden’.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 5 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling kun je een klein wolkje of vlekje in het beeld waarnemen. Dit is onschuldig.

Na de behandeling mag je niet zelf autorijden.

Risico’s

Iedere ingreep brengt een risico met zich mee. De risico’s bij een na-staar behandeling zijn uitermate klein.

  • Een kleine kans op een lichte beschadiging van de kunstlens doordat de laserspot de lens aangeraakt heeft.
  • Een zeer geringe kans op een ontstekingsreactie.
  • Een zeer geringe kans op een netvliesloslating

Heb je nog vragen?

De informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Op deze manier kun je alles nog eens rustig nalezen.

Heb je nog vragen, neem dan tijdens kantooruren (8.30 - 17.00 uur) contact op met de polikliniek oogheelkunde, telefoon: 040 - 286 48 25.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.