Anna Borstzorg (mammapoli)

Chirurgie

Download / print

Je huisarts heeft je doorverwezen naar Borstzorg Anna. In deze folder geven wij je meer informatie over de werkwijze binnen Borstzorg Anna.

Klachten of afwijking

Je hebt een klacht met betrekking tot één of beide borsten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ook zijn dat je geen klachten hebt, maar dat bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker iets is gevonden dat onderzocht moet worden.

Snelle diagnose

Als een afwijking gevonden wordt, is deze niet altijd kwaadaardig. Wij streven ernaar de periode van onzekerheid voor jou zo kort mogelijk te houden. Wanneer je bent doorverwezen door je huisarts heb je binnen twee werkdagen een afspraak. Eventuele vervolgafspraken proberen wij zo snel mogelijk in te plannen.

Ons team

Bij Borstzorg Anna word je begeleid door een multidisciplinair team. Dit draagt bij aan een snelle diagnose. Het team bestaat onder andere uit een:

  • radioloog
  • verpleegkundig specialist
  • chirurg
  • patholoog
  • mammacare verpleegkundige
  • internist-oncoloog
  • plastisch chirurg

De verschillende specialisten hebben veel ervaring en hebben regelmatig overleg met elkaar.

 

Je eerste bezoek aan Borstzorg Anna

Wat neem je mee
Om goed voorbereid naar je eerste afspraak te komen vragen wij je om aan de volgende zaken te denken:

  • Kom samen met je partner of een vertrouwd persoon naar de afspraak.
  • Neem, indien van toepassing, de papieren van het bevolkingsonderzoek mee.
  • Als je bloedverdunners gebruikt, dan is het heel belangrijk dat wij weten welke dit zijn. Neem daarom je medicijnlijstje of de verpakking van de bloedverdunners mee.

Wat kun je verwachten
Bij je eerste bezoek aan Borstzorg Anna meld je je aan de balie van radiologie:

  • Locatie Geldrop: de afdeling radiologie, route 22 in het souterrain (kelder).
  • Locatie Eindhoven (Antoon Coolenlaan): ontvangstbalie.

Afhankelijk van de indicatie of de klacht, wordt er bij jou een mammografie en/ of een echografie gemaakt. Na het onderzoek bespreekt de radioloog de bevindingen met jou. Het kan zijn dat aanvullend onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een punctie voor weefselonderzoek of een MRI. Deze punctie wordt meestal meteen op de echokamer door de radioloog gedaan.

In sommige gevallen is het maken van een punctie echter niet direct mogelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bloedverdunners gebruikt of als de punctie niet met behulp van een echografie mogelijk is. In dat geval krijg je een vervolgafspraak. Voor een MRI wordt altijd een vervolgafspraak ingepland.

De 3 verschillende mogelijkheden die de radioloog kan bespreken:

  1. De radioloog heeft vastgesteld dat er geen aanvullend onderzoek nodig is, geeft je een goede uitslag en verwijst je terug naar de huisarts.
  2. Er is wel aanvullend onderzoek nodig, maar dit kan niet meteen. Er wordt voor jou een afspraak gemaakt voor een MRI, of voor een echogeleide punctie of een borstpunctie met behulp van röntgenstraling (stereotactische punctie).
  3. Er wordt direct een punctie bij u gedaan door de radioloog in verband met een gevonden afwijking in de borst. De radioloog zal je meteen inlichten of hij/zij het vermoeden heeft dat het om een kwaadaardige afwijking gaat. Ook voor goedaardige afwijkingen kan een punctie nodig zijn. Vervolgens krijg je een afspraak mee voor de uitslag. Deze is de volgende dag bij de verpleegkundig specialist van Borstzorg Anna op de poli chirurgie (mammapoli).
    De verpleegkundig specialist bespreekt met jou de voorlopige uitslag van het weefselonderzoek en de consequenties. Verder brengt zij je gehele persoonlijke situatie in kaart zoals voorgeschiedenis, medicatie en familiegeschiedenis in relatie tot borst/eierstok- en prostaatkanker. Ook bepaalt zij of er nog verder onderzoek moet worden afgesproken.
    Als er sprake is van een kwaadaardige aandoening krijg je een 2e afspraak met de mammachirurg enkele dagen later en zal het behandelplan worden besproken.
    Zie de folders ’Verpleegkundig specialist Borstzorg Anna (mammapoli)’ en ‘Borstkanker & Erfelijkheid’ (www.annaziekenhuis.nl/borstzorganna).

Mammografie
Een mammografie bestaat uit een serie digitale röntgenfoto’s van de borst. Op deze foto’s kom je met ontbloot bovenlichaam voor het röntgenapparaat te staan. De laborante legt je borst op een plaat, waarna de borst met een tweede plaat enkele seconden wordt samengedrukt. Dit kan gevoelig zijn, maar hierdoor worden de foto’s beter van kwaliteit.

Echografie
Bij een echografie wordt een afbeelding van je borst en eventueel van je oksel gemaakt met behulp van geluidsgolven. Voor een goede geleiding van geluidsgolven wordt wat verwarmde gel op je borst aangebracht. De radioloog gaat met een echoapparaatje over je borst. Dit is volkomen pijnloos.

Punctie van de borst met behulp van echografie

  • Histologische punctie
    Bij een echogeleide histologische punctie wordt met behulp van echografie de afwijking gelokaliseerd. Vervolgens wordt je borst goed verdoofd en met een dikkere naald worden enkele kleine fragmentjes weefsel afgenomen. Het afgenomen weefsel wordt zo spoedig mogelijk naar het laboratorium gebracht waar de patholoog het onderzoekt.
  • Cytologische punctie
    Bij een echogeleide cytologische punctie wordt met behulp van echografie de afwijking gelokaliseerd. Met een dunne naald worden cellen opgezogen, die door de patholoog onderzocht worden. Hierbij is geen verdoving nodig.

Punctie van de borst met behulp van röntgenstraling

  • Stereotactische punctie
    Bij een stereotactische punctie wordt met behulp van röntgen de afwijking gelokaliseerd. Je ligt hiervoor op een tafel met je borst door een gat hangend. Je borst wordt vastgeklemd. Na het lokaliseren van de afwijking wordt ook nu je borst goed verdoofd en vervolgens worden met een dikke naald kleine reepjes weefsel afgenomen. Het afgenomen weefsel wordt zo spoedig mogelijk naar het laboratorium gebracht, waar de patholoog het onderzoekt.

MRI
MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Dit betekent dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen worden gemaakt. In dit geval van de borsten. Hiervoor ligt je op je buik, met je borsten in een speciaal daarvoor ontwikkelde spoel, in de MRI-scanner.
Meestal krijg je van tevoren een infuus ingebracht, waardoor contrastvloeistof kan worden toegediend. Dat toedienen gebeurt dan tijdens het onderzoek.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.annaziekenhuis.nl/borstzorganna of download gratis onze patiënt journey app. In deze app is meer informatie te vinden over onderzoeken, aandoeningen en behandelmogelijkheden. Medewerkers van de poli kunnen je ook helpen met downloaden en installeren.

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met:

Borstzorg Anna, afdeling radiologie, telefoon: 040 - 286 48 86.